Rohamrendőrök csaptak össze a korzikai sztrájkolókkal

Megtisztította szombaton a sztrájkoló tengerészektől az Ajaccio kikötőjébe vezető utakat a francia rohamrendőrség, s ezzel lehetővé vált, hogy a kompsztrájk miatt Korzikán rekedt turisták eljuthassanak a kikötőbe, majd este végre ismét komp fusson ki Marseille-be.

Becslések szerint csaknem 15 ezer francia és külföldi turista, köztük sok gyerek rekedt - rengeteg busszal és több ezer személygépkocsival - három napra Korzikán az SNCM állami komptársaság privatizációs tervei miatt kirobbant tiltakozó akciók és munkabeszüntetés miatt, amelyhez a rendőrséggel való kemény összetűzésbe torkolló nacionalista megmozdulások is párosultak a sziget nagyobb városaiban és kikötőiben.

A korzikai Bastiában átmeneti szállásokon veszteglő turisták - franciák és külföldiek - képviseleti bizottságot is alakítottak, hatékony kormányzati lépéseket követelve hazaszállításuk biztosítása érdekében, ha tovább folytatódik az SNCM sztrájkolói és a kormány közötti konfliktus.

Szombaton nem csak Ajaccióban, hanem Marseille-ben is rohamrendőrök tisztították meg a kompkikötőt, a sztrájkolók ellen könnyű páncélosokat is felvonultatva. Végül különösebb erőszak alkalmazása nélkül állították helyre a rendet.

Az SNCM komptársaság alkalmazottai a privatizációs tervek s az ezzel járó csaknem négyszáz fős leépítés ellen már tíz napja tiltakoznak sztrájkkal, s több szakszervezet is szolidaritási akcióba kezdett. Így a hét közepére teljesen leállt Korzika szigete és a francia partok közötti kompforgalom, s egy, a sztrájkolók által elkötött komphajót a kormány utasítására kommandós akcióval foglaltak vissza.

A rohamrendőrség szombati akcióját a szabad mozgás szabadságjogával, garantálásának szükségességével indokolták, hangsúlyozva azt is, hogy a személyforgalom mellett végre ismét élelmiszert és gyógyszert hajózhatnak be Korzikára.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.