Az "olajfegyverrel" fenyeget Irán elnöke

Irán az "olajfegyver" bevetésével válaszolhat, ha az ENSZ BiztonságiTanácsában bevádolják az atomprogramja miatt - jelentette ki az országúj elnöke. Mahmúd Ahmadinezsád egy szombati lapinterjúban azthangoztatta, hogy Iránnak többféle válaszlehetősége is van, s ezekközött sorolta fel az olajexport leállítását.

Ha az iráni aktát a BT elé viszik, különféle módokon fogunk válaszolni, például az olajeladások felfüggesztésével, vagy azzal, hogy korlátozzuk az ellenőrzéseket atomipari létesítményeinkben" - mondta. Ahmadinezsád megismételte, hogy országának békés célokra joga van a nukleáris fűtőanyaghoz, és Iránnak nem áll szándékában atomfegyvert gyártani az urándúsítással. "A hitünk tiltja, hogy atomfegyverünk legyen, és vallási vezetőink ezt meg is tiltották" - tette hozzá.

Arra a felvetésre válaszul, hogy az olajeladás leállítása nagy áremelkedést okozna, az iráni elnök kijelentette: "minden intelligens embernek használnia kell minden eszközt a függetlenségének biztosítására. Az Egyesült Államok és Európa vezetői eléggé intelligensek ahhoz, hogy ne tagadják meg tőlünk ezt a törvényes jogot. Az rendben van, hogy ők azt használják, amijük van, azaz a Biztonsági Tanácsot, de a mi országunknak is megvannak az eszközei a jogai megvédéséhez" - mondta.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség a múlt héten olyan határozatot fogadott el Irán ügyében, amely közvetlenül nem utalja a vitás kérdést a Biztonsági tanács elé, de megteremti annak a lehetőségét, hogy egy későbbi időpontban megtegye. A határozatban arra hivatkozik, hogy Irán nem működik együtt a az atomfegyverek elterjedésének megakadályozásában, és folyamatosan "alakoskodik". Teherán visszautasította a határozatot.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.