Szép kis MOB-ünnep!

Gyurkovics Ferenc - amint azt szerdai számunkban már sejtettük - alighanem nagy lökést hajtott végre. Az athéni olimpián elért ezüstérmétől doppingvétség miatt megfosztott súlyemelő - ha igaz - megannyi hangfelvételéből csütörtök este egy fölkerült a realkomaromi. atw.hu internetes oldalra, s az anyag lényegi megállapításait pénteki számában közölte a Magyar Nemzet, illetve összefoglalta a Blikk.

A háromtagú "hangjáték" beazonosíthatónak tetsző szereplője - Gyurkovics mellett - Komáromi Lajos és Varga László. Komáromi az utóbbi időben kettős funkcióban volt a versenyzéstől visszavonult sportoló elöljárója: részint (múlt szombati leköszönéséig) a Magyar Súlyemelő Szövetség, részint a Tatai Honvéd elnökeként; Varga pedig a "katonai" klubban Gyurkovics edzőjeként tevékenykedett.

Az eredetinek tetsző felvétel tanúsága alapján Gyurkovicsot arra próbálta rávenni Komáromi és Varga, hogy saját érdekében - pályafutásának folytatásáért, pontosabban a 2008-as olimpiai részvétel elősegítéséért - sajtótájékoztatón jelentse be: hibázott Athénban. S mindezt az általuk kreált verzió nyomán tárja fel. Gyurkovicsnak azt kellett volna közölnie, hogy idegen, oxandrolonos vizeletet adott le, sajnálja a történteket, és ha ez megvan, a sportág megmenekülhet, mivel - miként valószínűleg Komáromi említi - "minden garancia megvan ezzel a gesztussal". Továbbá: "Oxandrolon volt. Ezzel mented meg az Ajánt is, mert ő is oxandrolont mondott" - így Komáromi, utalva arra, hogy Aján Tamás MOB-főtitkár, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnöke korábban - hosszú hallgatását megtörve - sajtótájékoztatón közölte: a Gyurkovics és Kecskés Zoltán mintájában talált oxandrolon potenciakészítmények összetevője, s a szer idegen úton került a vizeletbe. Csakhogy a "potenciális" történetet - ekként az Aján-verziót - annak idején szakemberek egybehangzóan cáfolták.

A Gyurkovicsnak tulajdonítható hang fölveti: "Képes lenne Aján tönkretenni a teljes magyar súlyemelést?" A válasz: "Képes lenne, mert elvárják tőle is." Ugyancsak Gyurkovics beszélhet arról: "Aján ezt a helyzetet jóformán magának köszönheti. Senki nem emlékezett már rá, senki nem foglalkozott Aján Tamással, amíg ő április vagy május végén, pont az IWF-tárgyalás előtt előjött ezzel az oxandrolonnal, illetve a manipulációs történettel. Erre aztán miért volt szükség?" A reakció: "Te megemésztetted volna azt, hogy ha a saját elnököd nem javasol a nemzetközi szövetség székébe?" (Ez arra vonatkozhat, hogy a Dolovai Tamás volt elnök vezette hazai szövetség novemberben úgy határozott: Aján Tamást nem ajánlja újra az IWF első emberének. Idekapcsolódik, hogy a két Tamás viszonya még az athéni olimpia előtt súlyosan megromlott.)

Összegzés gyanánt azt mondhatjuk: a felvétel abba az irányba mutat, mintha Komáromi és Varga - feltehetően Aján kuliszszák mögötti útmutatásai alapján - próbálna nyomást gyakorolni az igaza mellett az olimpia óta konzekvensen kiálló Gyurkovicsra (aki szerint a mintáját manipulálták Athénban). Ugyanakkor hallható annak is az üzenete, hogy itt nem csupán a magyar súlyemelés legitimációja a tét, mivel "magasabb szinten" megy a játék. Újabb idézet Komáromi hangja kapcsán: "Nem csak Ajánnal van itt a legnagyobb probléma, te nagyon jól tudod, hogy a Schmitt Pál (MOB-elnök - A szerk.) meg az Aján hogy van... ez már kőkemény politika..."

A Népszabadság megkereste Aján Tamást, hogy kommentálja a történteket. A sportvezető, aki hívásunkkor éppen Jacques Rogge NOB-elnököt kísérte, annyit mondott:

- Nem foglalkozom ezzel az üggyel, mivel 1983 óta a magyar súlyemeléssel sem foglalkozom.

Lapunk felhívta Komáromi Lajost is. Ő sem volt sokkal bőbeszédűbb:

- Tisztelettel kérek mindenkit, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság jubileumán ezek a napok az ünnepről szóljanak! Koncentráljunk a száztizedik évfordulóra! Aztán mindenkinek a rendelkezésére állok.

Gyurkovics a hét közepén higgadtan nyilatkozta, hogy a megfelelő pillanatban előáll bizonyítékaival.

Úgy fest, hogy - ha ő volt - éppen a legmegfelelőbb pillanatban tette.

Schmitt Pál (jobbról a második) csupa mosoly, Aján Tamás már tûnõdõbb az Irány Peking! mottóval a Nemzeti Sportcsarnokban péntek este megtartott olimpiai csapatgyûlésen. A kép bal oldalán a jubileumi díszvendég Jacques Rogge; a NOB elnöke - bár õ azt
Schmitt Pál (jobbról a második) csupa mosoly, Aján Tamás már tûnõdõbb az Irány Peking! mottóval a Nemzeti Sportcsarnokban péntek este megtartott olimpiai csapatgyûlésen. A kép bal oldalán a jubileumi díszvendég Jacques Rogge; a NOB elnöke - bár õ azt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.