Ágyas pálinka az ízfesztiválon

Sajtok, borok és biotermékek mellett az uniós piacon hungarikumként megjelenő kisüsti pálinkákat is bemutatják a budapesti Corvinus Egyetem Villányi úti épületeiben megnyílt ízfesztiválon. Az élelmiszerek és kertészeti termékek vásárán többek közt a régi magyarországi, nővirágú szőlőfajtákról, a bakatorról, a gohérról és a kéknyelűről tartottak előadást. Ma a szarvasgombáról szinte mindent meg lehet tudni, vasárnap reggel pedig még a "fekete gyémánt" gyűjtésére is hívják az érdeklődőket a budakeszi hegyekbe. Az Íz-Fest 2005 egyik különlegessége egy frissen terjedő italfajta, az ágyas pálinka. A kisüstit magyar specialitásként ismerik el Európában, némely fajtáját pedig - amelyeket több mint ötven éve hagyományosan állítanak elő - földrajzi eredetvédelem is megilleti az unióban. A kereskedelembe nagyobb tételekben bejutó tradicionális pálinkák 32 hazai előállítója összefogott, lovagrendet is alapítottak, és hozzáfogtak a márkavédelemhez is. Az ágyas pálinka speciális eljárással készül. Amint a szabolcs-szatmári Érpatakon működő Zsindelyes főzde képviselőitől megtudtuk, a két hónapig pihentetett kisüstit válogatott gyümölcsökön fél éven át érlelik fahordóban. A kiválasztott gyümölcsfajta az ízfejlődés lelke: a BNV-n első díjat, illetve Magyar Termék Nagydíjat elnyert italuk például a Pető Ferenc egyetemi tanár által nemesített újfehértói fürtös meggyen zamatosodott. Több más cég is készít ma már a ribizlitől a bodzáig sokféle gyümölcsből valódi párlatot, a legújabb ízvilág pedig már a vadkörtéből, vadalmából ered. Mindezeket az italokat hungarikumként tartják számon, viszszatérésként a kisüstihez, s távol attól a képtől, amely a mindenféle aromákból összekutyult magyar pálinkára korábban jellemző volt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.