Blokád, rakéták, kommandósok

Korzikán terjed a sztrájk: péntekre már az energiaellátás is veszélybe került, miután a korzikai állami tengerhajózási vállalatnál tizedik napja tartó munkabeszüntetés miatt teljesen leállt a sziget és a kontinens közötti tengeri forgalom. Csütörtökről péntekre virradó éjjel Ajaccióban, a városi elöljáróság épületénél robbant egy rakéta.

A karhatalmi erőkkel folytatódtak az összecsapások, több autót felgyújtottak a sztrájkolókkal szimpatizáló szeparatisták. A rakétatámadást és az összecsapásokat Villepin kormányfő elítélte. A tüntetők elfoglalták Korzika két benzinraktárát, alig lehet üzemanyaghoz jutni.

Marseille kikötője is változatlanul blokád alatt van, az utasforgalom szünetel. Tegnap repülőn sem lehetett megközelíteni Korzikát, mert a sziget mindkét nagyvárosának, Bastiának és Ajacciónak a repülőterét blokád alá vették a korzikai szakszervezeti aktivisták, hogy a tengerészeket támogassák.

Egyidejűleg tüntetés volt a marseille-i igazságügyi palota előtt, ahol a résztvevők követelték annak a négy kollégájuknak a szabadon bocsátását, akiket még szerdán vettek őrizetbe egy kereskedelmi hajó elfoglalásáért. A tengerjárót helikopterek segítségével kommandósoknak kellett megrohamozni, a szakszervezet aktivistáit ekkor tartóztatták le.

Ügyészségi források szerint a négy aktivista ellen vádat emelnek hajóeltérítés alapos gyanúja miatt, és akár húsz év börtönt is kaphatnak. Több szakszervezeti vezető kijelentette, hogy amíg a négy tengerészt nem engedik szabadon, addig semmilyen tárgyalás nem lehetséges a francia kormány képviselőivel.

A legnagyobb francia szakszervezet, a CGT változatlanul tiltakozik a korzikai állami hajózási vállalat eladása ellen, és tárgyalási alapnak azt tekintené, hogy az állam többségi tulajdonosa maradjon a cégnek. Villepin már korábban visszavonta a kormány százszázalékos eladási szándékát, a legújabb javaslat szerint öt százalékot kapnának a dolgozók, és 25 százalék maradna állami kézben. Az EU előírásai szerint a francia állam nem maradhat többségi tulajdonos, de a kialakult helyzetre való tekintettel az állami tulajdon fokozatos leépítésére az unió esetleg adhat engedélyt.

Üres polcok egy ajacciói nagyáruházban
Üres polcok egy ajacciói nagyáruházban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.