Hazai mozlim panaszok

Az Irgalmas és Könyörületes Isten nevével! - így kezdődik az a nyílt levél, amelyet Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség elnöke írt Sólyom László államfőnek, Szili Katalin házelnöknek, Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek és Orbán Viktor volt kormányfőnek. A szervezet vezetője azt kéri a címzettektől, hogy lépjenek fel a mozlimokkal szemben megnyilvánuló "diszkriminatív, kirekesztő jellegű cselekmények" ellen.

Bolek Zoltán a Nemzetbiztonsági Hivatalt is bírálja, azt állítva, hogy az több esetben is a vallási hovatartozásuk miatt fogalmazott meg terrorgyanút mozlimok ellen. Természetesen - jegyzi meg rögtön - az ilyen esetek nehezen bizonyíthatók.

A hazai iszlám közösség vezetője szerint az állami szervek nem engedélyezik, sőt akadályozzák a mecsetek építését. Ennek következtében Magyarországon nincs egyetlen, kifejezetten mecset céljára épült ingatlan sem, amelyet valamelyik mozlim szervezet használna. (További részletek erről nem olvashatók a levélben. Semjén Zsolt fideszes politikus tavaly úgy nyilatkozott: az előző kormányhoz érkezett olyan kérés, hogy biztosítson telket egy iszlám kulturális központ és egy mecset építéséhez, ám az illetékes államtitkárság ezt elutasította.)

A Bevándorlási Hivatal Bolek Zoltán kifogása szerint "igen erőteljesen" akadályozza azokat a családegyesítéseket, ahol az egyik fél arab országból származik. Állítja, többször előfordult, hogy a hatóságok - szerinte indok nélkül - még az ideiglenes vízumot is megtagadták olyan araboktól, akiknek a házastársa arab állam polgára. Kijut a bírálatokból a sajtónak, több iszlamofóbnak tartott civil szervezetnek, valamint a szaúd-arábiai focistákat - rosszul sikerült tréfából - "terroristaként" aposztrofáló miniszterelnöknek is, akinek bocsánatkérését Bolek Zoltán "nem megfelelő súlyúnak" tartja.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.