Zöld műanyag

A Mindentudás Egyeteme következő előadását Lehet-e "zöld" a műanyag? címmel Czvikovszky Tibor vegyészmérnök, műegyetemi professzor tartja.

- A huszadik század környezetszennyezésének jelentős része a vegyiparhoz kötődik. A kőolajkészletek kimerülésével megszűnik a műanyagipar?

- Én nem vagyok ennyire pesszimista. Negyven évvel ezelőtt azt mondták, hogy az ezredfordulóra elfogy a kőolaj, most pedig még mindig negyven évre elegendő készletekről tudunk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy elfecsérelhetjük az évmilliókkal ezelőtt felhalmozott készleteket. Mindenképpen fel kell készülnünk az elkerülhetetlen változásra, műszaki megoldásokat kell nyújtanunk a XXI. század végén élő emberiségnek. Vegyipar a jövőben is lesz, csak másféle alapanyagokat használ majd.

- Mit köszönhetünk a műanyagiparnak?

- A mesterséges polimerek, a műanyagok döntő szerepet játszottak a XX. század műszaki vívmányainak létrehozásában, a nejlonharisnyától a kompozit repülőgépszárnyakon át a mobiltelefonig és a számítógép integrált áramkör-agyáig. Sokak szerint a kőolajból készülő műanyag a globalizálódó világ erőltetett fogyasztásának tipikus anyaga, amely elfecsérli a Föld meg nem újítható nyersanyagát, ráadásul környezetszennyező, biológiailag lebonthatatlan és összeférhetetlen az élet minden formájával, azaz nincs helye a fenntartható fejlődésben. Én nem látom ilyen sötétnek a helyzetet. Ezt az előítéletet szeretném megcáfolni.

- Hogyan?

- Amikor a huszadik század elején elkezdtük a szintetikus anyagokat gyártani, akkor a természetes anyagokat másoltuk le, illetve egyszerűsítettük azok szerkezetét. Az élő természetből származó anyag is polimer. A korai műszál - a viszkóz, a műselyem, a nejlon - ebből a természet nyújtotta receptből indult ki, ezt módosította, másolta. A gond az, hogy a még újabb mesterséges polimerek - a polisztirol, a polietilén, a PVC - annyira egyszerű szerkezetű, hogy ilyen nem fordul elő a természetben. Fel is vetődött, hogy mit tesz ezzel a természet? Semmi sem bizonyítja, hogy ezt az anyagot a természet nem tudja elbomlasztani. Ellenkezőleg, az a tapasztalat, hogy a korai PVC-ből készült anyagok töredeznek, tönkremennek. A tartósságát, stabilitását hosszú fejlesztések révén sikerült évtizedekkel megnövelni.

- Száz év múlva hogyan néznek majd ki a műanyagok?

- Meggyőződésem, hogy az alapanyag jelentős része a jövőben a biomassza lesz. Oláh György Nobel-díjas kémikus szerint a jövőben a metanol lesz az egyik legfontosabb alapanyag és energiaforrás. Bármilyen polimer elégíti ki az akkori igényeket, a természettel való összeférhetőséget biztosítani kell.

Az október 3-i előadás helye és ideje: Műszaki Egyetem, B28-as, Kozma László nagyelőadó, Magyar Tudósok körútja 2., 19.30; www.mindentudas.hu

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.