SZDSZ: itt az ideje az önkormányzati reformnak

Az önkormányzati rendszer 15 év után reformra szorul, az SZDSZ szerinta testületek létszámának 50 százalékos csökkentésével 50 milliárdforint megtakarítás érhető el - közölte a főpolgármester azönkormányzatok napján tartott sajtótájékoztatón.

- Itt az ideje, a 15. évforduló is erre figyelmeztet, hogy hozzáfogjunk az önkormányzatok átfogó reformjához, ahhoz, hogy az önkormányzati munka átlátható legyen, kevésbé bürokratikus, lehetőségét, és ezzel létrehozzunk ezen a területen is egy kisebb, jobban működő államot – mondta Demszky Gábor.

Az SZDSZ kisebb államot akar, ami kisebb parlamentet, kisebb bürokráciát, kevesebb közigazgatási szintet, így a megyék helyett régiókat és kisebb létszámú önkormányzati testületeket jelent – közölte.

- A magyar önkormányzati rendszer rendkívül pazarló a közpénzekkel, rendkívül bürokratikus, rendkívül nagy az a vízfej, amit 1990-ben létrehoztunk – véli Demszky, aki szerint az átalakítás a nagyobb átláthatóságot biztosítana és megteremtené a korrupciómentesség feltételeit.

Fodor Gábor arról beszélt, hogy az önkormányzatok létszámának csökkentése együtt kell, hogy járjon az Országgyűlés létszámának csökkentésével, amelyről a négy parlamenti párt már hónapok óta tárgyal. A liberálisok elképzelése szerint a parlament 250 fővel tudna hatékonyan és átláthatóbban működni, a választókörzetek száma 152-re csökkenne, a megyei listák megszűnnének, helyét az országos lista venné át, amelyről 98 mandátumot lehetne szerezni - mondta, hozzátéve, hogy a sikeres létszámcsökkentés érdekében kompromisszumkészek a többi párttal.

Az SZDSZ kidolgozott javaslata szerint a települések esetében a kislistás rendszer felső határát tízezer főről ötezerre csökkentenék, mert ez a választási módszer a tapasztalatok szerint nyolcnál több képviselő megválasztása esetén nehézkes, és azt is javasolják, hogy az ötezer fős településeken ne legyen nyolcnál nagyobb létszámú a testület. Ugyanakkor a legkisebb településeknél háromról négyre kellene emelni a létszámot – magyarázta a főpolgármester.

Közölte: az ötezer főnél nagyobb településeken adottak az egyéni kerületek kialakításának a feltételei, de ezek sem lehetnek túl nagyok, a kompenzációs lista aránya 40 százalék körül kell, hogy maradjon. Ezzel a módszerrel ezeknél településeknél 45 százalékos csökkentés érhető el - fűzte hozzá.

Jelenleg 66 fős fővárosi közgyűlés 33 főből állna, a budapesti reformra pedig két koncepció létezik. Az egyik egy egységes rendszer, vagyis a főváros egy testülettel látná el az önkormányzati feladatokat, a kerületekben pedig részönkormányzatok működnének delegált feladatokkal és forrásokkal, így megszűnnének a mai rendszer párhuzamosságai. A másik elképzelés az úgynevezett city-koncepció, amelyben a belső kerületek alkotják a city-t, a külső kerületek önálló önkormányzatok maradnának, a két szint fölött pedig a fővárosi önkormányzat működne - mondta.

Összehasonlításként megemlítette: New Yorkban 151 ezer emberre, Londonban 520 ezer emberre, Budapesten 27 ezer emberre jut egy képviselő.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.