A Magyar Iszlám Közösség nyílt levélben fordul közjogi méltóságokhoz

A Magyar Iszlám Közösség nyílt levélben fordul közjogi méltóságokhoz az országban élő muszlimok vallásszabadságának biztosítása, a diszkrimináció megakadályozása érdekében - közölte az MTI-vel pénteken a közösség elnöke.

Bolek Zoltán elmondta, hogy a levelet a köztársasági elnöknek, Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének, Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek és Orbán Viktor exminiszterelnöknek küldik majd el, s eljuttatják több nemzetközi szervezethez, így az Európai Unióhoz, az ENSZ-hez, az Iszlám Világligához és az Iszlám Konferencia Szervezetéhez.

Az MTI-hez is megküldött levélben a Magyarországon élő muszlimok nevében kérnek segítséget ahhoz, hogy garantálják számukra a vallásszabadságot. Felvetik, hogy "mind a kormányzat és a hatóságok, mind a sajtó, illetve egyes NGO-k (nonprofit szervezetek) részéről mind gyakrabban kerül sor diszkriminatív, kirekesztő jellegű cselekményekre".

Véleményük szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal eljárásaiban több esetben is tapasztalható a muszlim közösségek, személyek ellen megfogalmazott terrorgyanú pusztán a vallási hovatartozás miatt.

Kifogásolják, hogy többszöri kérés ellenére, továbbra sem biztosított a halal táplálkozás (a muszlim szertartások szerint vágott állatok húsának biztosítása) lehetősége a menekülttáborokban élőknek.

Felvetik, hogy "a büntetés-végrehajtás mai gyakorlata szerint a muszlim vallású fogva tartottak lelki gondozását nem muszlimoknak - református papoknak kellene ellátniuk".

A levél szerint az állami szervek különböző muszlim szervezetek ilyen irányú kezdeményezése ellenére sem engedélyezik, sőt kifejezetten akadályozzák a mecsetek építését.

A bevándorlási hivatal igen erőteljesen akadályozza az olyan családegyesítéseket, ahol az egyik fél arab országból származik, írják.

Rámutatnak, hogy a magyar sajtóban a 2005-ös év folyamán az iszlamofób megnyilatkozások megszaporodtak.

Sérelmezik, hogy egy nonprofit szervezet 2005 nyarán többezer, az iszlámot, illetve a muszlimokat terroristának bélyegző plakátot helyezett ki Budapesten.

"A fent felsorolt diszkriminatív és iszlamofób jelenségek mellett számos más esetben is megfigyelhetők hasonló, a Magyarországon élő muszlimok elleni verbális, és olykor fizikai támadások is, valamint a nehezen bizonyítható munkahelyi diszkrimináció is. Úgy látjuk, hogy ez szomorú tendencia egyre erősebben jelentkezik, és mérgezi meg a békés, törvénytisztelő muszlimok, és a jó szándékú többségi társadalom viszonyát" - olvasható a nyílt levélben.

Bolek Zoltán azt várja, hogy nyílt levelük nyomán "végre hathatósan intézkednek a Magyarországon élő muszlimok érdekében".

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.