EU: lebegnek a törökök

Az utolsó pillanatban, a luxembourgi helyszínen dőlhet el, megkezdheti-e az EU október 3-án a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal.

Tegnap ugyanis a tagállamközi tanács nagyköveti szinten sem tudta rögzíteni a tárgyalási keretet.

Ennek oka továbbra is az osztrák ellenkezés volt. Bécs az EU-tagság mellé alternatívát akar a szövegben állítani: egyfajta "kiemelt partnerséget", amely például nem jogosítaná fel a törököket a nagy EU-alapokból való részesedésre. A soros brit EU-elnökség folyamatosan igyekszik puhítani az osztrákokat, ám ennek gyümölcse legkorábban vasárnap éjjelre érhet be. Az uniós külügyminiszterek ugyanis a tervezettnél egy nappal korábban összeülnek, hogy hétfőn valóban pezsgőt lehessen bontani.

Hétfő reggel Luxembourgban összeül a Horvátország ügyében illetékes EU-ötösfogat is, amely három tagállamból, az Európai Bizottság képviselőjéből, valamint Javier Solana külpolitikai főképviselő hivatalából áll. Elképzelhető, hogy ezúttal már "teljes körűnek" mondják ki a fél éve várakoztatott Zágráb együttműködését a hágai Nemzetközi Törvényszékkel, s így hétfőn a horvátok is (új) időpontot kapnak a csatlakozási tárgyalások megkezdésére.

- Magyarország fenntartás nélkül támogatja Törökország európai uniós törekvéseit, ugyanakkor abszurd lenne, ha korábban kapna lehetőséget a tárgyalások megkezdésére, mint Horvátország - mondta tegnap Somogyi Ferenc külügyminiszter a Friedrich Ebert Alapítvány külpolitikai fórumán. Somogyi szerint Horvátország felkészültsége abszolút indokolná, hogy az EU megkezdje vele a csatlakozási tárgyalásokat. - Ez nem jelenti azt, hogy megkérdőjeleznénk a háborús bűnösök kiadatására vonatkozó problémát - jelentette ki a külügyminiszter, utalva arra, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék továbbra is elvárja Zágrábtól Ante Gotovina tábornok kiadatását. (MTI)

Török gyõzelem - egyelõre csak Budapesten a szabadfogású birkózó-világbajnokságon
Török gyõzelem - egyelõre csak Budapesten a szabadfogású birkózó-világbajnokságon
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.