Még egyszer a Demszky-nyaralóról

Újra felmelegítené a fővárosi Fidesz Demszky Gábor tavalyi nyaralóügyét.

Kupper András, a fővárosi Fidesz-MKDSZ-frakció vezetője a Fővárosi Közgyűlés október végi ülésén fogja javasolni: alakuljon vizsgálóbizottság, amely "a főpolgármester meggazdagodását" firtatná. Az ellenzéki frakció szerint erre azért van szükség, mert a városháza vagyonnyilatkozatokat ellenőrző bizottsága tavaly nem tudott érdemi munkát végezni, és nem tudta tisztázni a főpolgármester vagyoni helyzetének ellentmondásait. Kupper szerint ennek az volt az oka, hogy a szocialista és szabad demokrata képviselők obstruáltak, vagyis elszabotálták a bizottság munkáját.

Az SZDSZ nem támogatja a vizsgálóbizottság létrehozását - mondta Bőhm András frakcióvezető. Szerinte erre a feladatra tökéletesen alkalmas a vagyonnyilatkozatokat vizsgáló szakbizottság. Az obstrukciós vádakra azt felelte: inkább az az igazi kérdés, hogy az említett bizottság fideszes elnöke miért nem hívta össze az utóbbi időben a testületet. A fővárosi MSZP még nem alakította ki álláspontját az ügyben. Gy. Németh Erzsébet frakcióvezető lapunknak szűkszavúan csak annyit mondott: előbb látniuk kell a Fidesz előterjesztését, és csak azután lesz róla véleményük.

A Fidesz által szorgalmazott vizsgálóbizottság aligha alakul meg. A legnagyobb fővárosi ellenzéki frakció 2002 óta eddig már csaknem tucatszor tartotta volna szükségesnek ilyen testület létrehozását, de nem jártak sikerrel. (2003-ban egy vitatott devizaátváltási ügyben a bizottság ugyan létrejött, de csak az ellenzéki képviselők vettek benne részt, ezért érdemi vizsgálat nem volt.) Legutóbb a fővárosi közműcégek hitelfelvételi és közbeszerzési gyakorlatát vizsgálták volna, a többség azonban ezzel nem értett egyet. Ugyancsak elvetette a koalíció Atkári János független főpolgármester-helyettes indítványát, aki a csepeli szennyvíztisztító késedelmét és az útfelújítások PR-megbízásait vizsgáltatta volna különbizottsággal.

A főváros "házszabályában" - a szervezeti és működési szabályzatban - egyetlen szó sem esik a vizsgálóbizottságokról vagy azok működéséről. Ez ugyanis parlamenti műfaj, az önkormányzati rendszerben ismeretlen - tudtuk meg Tiba Zsolttól, Budapest főjegyzőjétől.

Leszavazott javaslatok vizsgálóbizottság létrehozására

Ügy Kezdeményező Indítvány sorsa
Vízművek közbeszerzési
gyakorlata
Deutsch Tamás (Fidesz-MKDSZ) nem vették napirendre
Devizaátváltási ügylet Deutsch Tamás (Fidesz-MKDSZ) leszavazták
Jahn Ferenc Kórház,
vizsgálat a patológián
Kupper András (Fidesz-MKDSZ) nem vették napirendre
4-es metró, felszíni
munkálatok költségtúllépése
Bagdy Gábor (Fidesz-MKDSZ) nem vették napirendre
Csepeli szennyvíztisztító
beruházásának késedelme
Atkári János (SZDSZ) levették a napirendről
BKV járatritkítása Kupper András (Fidesz-MKDSZ) nem vették napirendre
Csepeli szennyvíztisztító
beruházásának késedelme
Deák András (Fidesz-MKDSZ) nem vették napirendre
85 millió forintos Kupper András-Wintermantel Zsolt leszavazták
Főkétüsz-hitelfelvétel
(Fidesz-MKDSZ)
Útfelújítások PR-megbízásai Atkári János (független) leszavazták
Demszky Gábor Kupper András-Wintermantel Zsolt
meggazdagodása
(Fidesz-MKDSZ) még nem tárgyaltak róla

Atkári mindenkivel ellenőriztetne

"A 2005. évi fővárosi útfelújítási munkák PR-feladataival, az alkalmazott eljárással kapcsolatban számos törvényességi, szabályossági és egyéb üzleti, versenyetikai kérdés vetődik fel" - áll Atkári János független és hatásköreitől megfosztott főpolgármester-helyettes beadványában. Az SZDSZ-ből kizárt politikus az ügyben vizsgálatot kér a Közbeszerzések Tanácsától, a közigazgatási hivataltól, az Állami Számvevőszéktől, a Kormányzati Ellenőrzési Hivataltól, a Gazdasági Versenyhivataltól, a Legfőbb Ügyészségtől, az ombudsmantól és a Magyar PR Szövetségtől.

Atkári beadványában hat oldalon keresztül sorolja kifogásait a PR-megbízásokkal kapcsolatban. Mint arról beszámoltunk, az útépítések tájékoztatási és kommunikációs feladatait hat cég végzi, összesen ötvenmillió forintért. Az erről szóló szerződéseket a kivitelező cégek és a reklámügynökségek kötötték, a pénzt viszont a főváros adja. Atkári beadványában felteszi a kérdést: "mi a következménye annak, ha a megrendelő, vagyis a fővárosi önkormányzat maga hoz létre vállalkozói kartellt?". (s. g. )

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.