Az élteti, hogy mondják

A Magyar Olvasás Társaság nemrég meghirdette: szeptember 30-a legyen a népmese napja.

A központi rendezvényt ma az Országos Széchényi Könyvtárban tartják. Több mint hetven kulturális szervezet és intézmény csatlakozott a kezdeményezéséhez. Bárkit kérdeztünk közülük, mind ugyanazt mondta: nincs divatja a népmeséknek.

Ezt állítja az egyik budapesti, kizárólag gyerekkönyvek értékesítésével foglalkozó üzlet vezetője, Gábor Nikolett is. A Pagony nevű boltjukban többtucatnyi polcon sorakoznak a mesekönyvek, de csak kettőt töltenek meg a népmesei kiadványok. Közülük a legkeresettebb Illyés Gyula gyűjtése, a 77 magyar népmese. Hasonló tapasztalatai vannak a Pécsi Direkt Kft., közismert nevén az Alexandra első emberének, Matyi Dezsőnek. Az ok egyszerű: ez a kötet kötelező iskolai olvasmány. A Pagonyban jóval kevesebb fogy egyéb népmesékből, például Tóth Imre: Mesél a palóc király vagy a Tréfás népmesék című kötetekből.

De akárcsak máshol, a rajzfilmesített mesék keresettebbek. Azzal párhuzamosan, hogy egyre több CD-n és DVD-n is jelennek meg népmesék (a Magyar népmesék című sorozat már kapható korongon), az ezeket tartalmazó könyvek iránt lankadt az egyébként is szerény kereslet. Ami pedig a meséket illeti - mondja Matyi Dezső -, Benedek Elek verhetetlen.

Márpedig a helyzet az, hogy elfelejtettünk mesélni. Boldizsár Ildikó mesekutató szerint a XX. század elejéig a mesélés, igaz, elsősorban faluhelyen, mindennapos volt. Jóllehet a fikció iránti igény ma is nagy - nem véletlen, hogy a televíziós szappanoperák vagy a könnyed, romantikus regények nagy népszerűségnek örvendenek. De éppen a televízió, a felgyorsult életritmus szorította ki a meséket napjainkból. A szakemberek szerint a népmesék élni tanítanak, meg tudják mutatni, hol a helyünk a világban, hogyan lehet a konfliktusokat megoldani. Nagy Attila olvasáskutató, a népmese napjának egyik kezdeményezője mindehhez hozzáteszi: nemcsak látni tanítanak a magyar mesék, nemcsak arra tanítanak tehát, hogyan tegyünk különbséget a jó és a rossz között, hanem szólni is. Fölfrissítik, megújítják nyelvünket.

- A népmese napjával arra is szeretnénk felhívni a figyelmet - folytatja Nagy Attila -, hogy a mai rajzfilmek számottevő részében nem beszélnek a figurák, csak akció van bennük, agressziót mutató képek, amelyek - ellentétben a népmesékkel - nem segítenek a gyerekben lévő feszültségek átrendeződésében.

Boldizsár Ildikó hozzáteszi: a mesét valójában nem az tartja életben, hogy könyvben kiadják, vagy filmet készítenek belőle. Az élteti, hogy mondják.

Egy kocka Jankovics Marcell televíziós Magyar népmesék sorozatából
Egy kocka Jankovics Marcell televíziós Magyar népmesék sorozatából
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.