Holnaptól fizethetünk felszolgálási díjat
A Magyar Közlönyben megjelent miniszteri rendelet szerint a - korábban tiltott - díj mértéke a számla végösszegének legfeljebb 15 százaléka lehet. A szervizdíjat alkalmazó éttermekben az ét- és itallapon, valamint az árlapon fel kell tüntetni a külön tételként felszámított összeget, amit az azt alkalmazó egységekben minden vendéggel megfizettetnek. Viszont a borravaló adása továbbra is önkéntes marad. A vendéglátóüzletben dolgozóknak havonta egyszer, egy összegben kell kiadni a felszolgálási díjból befolyt járandóságukat, ami után csak nyugdíjjárulékot kell fizetniük.
Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint a felszolgálási díjat a vendéglők 95-96 százalékában egyelőre biztosan nem vezetik be, az új lehetőséggel elsősorban a topvendéglők és szállodai éttermek élnek majd. Az előzetes felmérések szerint a magyarok zokon veszik a kötelező pluszdíjat, a vendéglősök pedig ezért nem akarnak árat emelni.