Októbertől az APEH bukik

A jövő hét elején ismét dönthetnek a magánszemélyek, hogy az APEH által közzétett üzemanyag-árlista vagy a tankolásról kiállított számla alapján kérnek-e költségtérítést munkáltatójuktól. Fontos szabály, hogy ez csak a saját autó használatára érvényes, céges gépkocsinál csak számlával lehet elszámolni.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a megforduló üzemanyagártrend miatt az utolsó negyedévben érdemes lehet az adóhivatali árak alapján elszámolni. A 95-ös benzinre literenként 288 forintot, a gázolajra pedig 274 forintot állapított meg az APEH az október elsejétől december végéig terjedő időszakra. Ezek az árak az áfacsökkentés miatt literenként 10-15 forinttal lesznek magasabbak a nagyobb társaságok kútjainál várható átlagáraknál. Ha valaki olyan szerencsés, hogy útjába esik egy megbízható minőségű üzemanyagot áruló diszkontkút, akár 20-25 forintot is nyerhet az APEH-árral.

Ez a nyerés azonban attól függ, hogy emelkedik-e az ár a kutaknál december végéig. Az adóhivatali árak az elmúlt negyedévek elején is kedvezőnek tűntek, de a három hónapos időszakok végére a tényleges árak elszaladtak. Szeptemberben például literenként harminc forintot buktak azok a magánszemélyek, akiknek az APEH által közzétett lista alapján térítette meg a munkáltató a saját autó használatát.

A meredeken emelkedő üzemanyagárak mellett túl hosszú a negyedéves intervallum. A magánszemélyeknek ugyanis (ha van választási lehetőségük) az elején el kell dönteniük, hogy a hivatalos árlista vagy a tankolásról hozott számla alapján kérik-e az üzemanyag-térítést három hónapon át. A negyedév közben nem lehet módosítani, legközelebb tehát januárban gondolhatják meg magukat az érintettek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.