Érezhető és látható lesz a benzinárcsökkenés

A kormány előre hozott áfacsökkentése folytán október elsejétől 10-11 forinttal mérséklődik az üzemanyagok ára. A kabinet gondoskodott arról, hogy ezeket észre is lehessen venni, hisz az árak láthatóságáról szóló rendelet másodikán lép hatályba.

Október elsejétől a 95-ös benzin ára átlagosan 11,42, a gázolajé pedig 10,84 forinttal csökkenhet az áfa 20 százalékosra mérséklése miatt - tette közzé tegnap a Mol. Ez számításaink szerint literenként 272 forint körüli 95-ös és 261 forint körüli gázolajárat jelenthet, de az egyes töltőállomások árai ettől akár 10 forinttal is eltérhetnek.

Az új áfakulcs a pénztárgépeknek okozza a legnagyobb gondot, mert az APEH-előírások szerinti pénztárgépekbe ugyanis több áfamérték már nem fér el, a kutaknál azonban az öszszes adósávba eső terméket árusítanak. Az általunk megkérdezett cégeknél az 5 százalékos sávot programozzák át 20 százalékossá. A nagyobb társaságoknál - ilyen például a Mol vagy a Shell - az 5 százalékos adójú termékeknek az értékesítése január elsejéig szünetel. (A kormány döntése alapján akkortól az összes, 25 százalékos adó alá eső termék áfaszintje 20 százalékosra csökken.) A nagyobb cégek az elszámolás szigorúsága miatt ódzkodnak a kézi számlázástól - amivel pedig elvileg áthidalható lenne a probléma -, kisebb kutaknál azonban értesülésünk szerint lehet majd ilyet kérni. A másik gond, hogy a pénztárgépekbe csak az erre feljogosított szerelők nyúlhatnak bele, akiket a hirtelen jött átállítás nagyon leterhel. A Molnál ez - tájékoztatásuk szerint - nem jelent problémát, de például az OMV körülbelül 15 napig csak utólag küldi ki az áfás számlát.

A nemzetközi piacokon az elmúlt héten ismét megugrottak a benzinárak, így egyes szakértők hovatovább "gesztusértékűnek" tartják, hogy a Mol ezen a héten nem emelte a termék nagykereskedelmi árát. Ismeretes, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nemrég önmérsékletre kérte az olajtársaságot. Ennek kapcsán Horváth Ferenc, a Mol termékelőállítási és kereskedelmi igazgatója tegnapi tájékoztatóján úgy fogalmazott, mostantól a nemzetközi árak hirtelen ingadozását nem hárítják át a fogyasztókra, csak a hosszú távú tendenciák jelennek meg a kútárakban. Horváth úgy fogalmazott: önmagában a 10 forintos árcsökkentéstől különösebb forgalomnövekedés nem várható, hiszen a 10-30 forintos piaci áringadozások sem voltak számottevő hatással a fogyasztásra. A lépés szerinte leginkább a határok mentén, a magáncélú "benzinturizmus" által érintett térségekben éreztetheti hatását, hiszen így megközelítjük a környező országok adószintjét. (Ez elsősorban Szlovákiára és Horvátországra lesz igaz, Ukrajna vagy Románia még mindig jóval olcsóbb marad.) Az áfa-visszaigénylők - cégek, fuvarozók - számára pedig nem változik semmi.

A Mol, illetve a VPOP adatai szerint az első fél évben a benzinforgalom néhány százalékkal csökkent, a gázolaj iránti kereslet - a rekordárak ellenére - viszont 5-10 százalékkal megugrott.

Üzemanyagadó néhány környező országban*

(forint/liter)

Gázolaj95-ös benzin
Magyarország**139,5160,7
Magyarország***130,4151,2
Szlovákia133,8140,8
Ausztria118,0151,3
Horvátország117,2150,6
Szlovénia115,0131,6
Románia104,4124,6

* jövedéki adó+áfa, összesített mérték szerinti sorrendben ** 25 százalékos áfával *** 20 százalékos áfával Forrás: Mol

- Október másodikán lép hatályba az üzemanyagárak jól látható feltüntetéséről szóló rendelet. Ez alapján a 95-ös benzin és a gázolaj árát a kutaknál az útról is leolvasható módon kell feltüntetni. Mostanra azonban már valamennyi, korábban árait "elrejtő" társaság visszahelyezte azokat az általuk jól láthatónak minősített helyre. Ez a Mol és az OMV esetében a kút előtt álló totemoszlop (ha nincs ilyen, akkor egy kisebb tábla). A Shell egy nagy ponyvát alkalmaz erre a célra, totemoszlopait pedig továbbra is saját márkás termékeinek reklámozására használja. Varga István, a Shell Hungary elnök-vezérigazgatója úgy véli, árfeltüntetési módszerük megfelel a rendelet előírásainak. Hozzátette: a Magyar Ásványolaj Szövetség egyeztetést kezdeményezett a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséggel annak megvitatása céljából, hogy mi, hol, mikor minősül jól láthatónak. (M. I.)

Totemoszlop a szeptemberi csúcsárak idején
Totemoszlop a szeptemberi csúcsárak idején
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.