Környezetvédők és jogvédők kapták az idei Alternatív Nobel-díjakat

Kanadai, malajziai és botswanai környezetvédők és jogvédők kapják idén az Alternatív Nobel-díjat - jelentette be csütörtökön Stockholmban a Right Livelihood Award (RLF) alapítvány.

A kanadai Maude Barlow és Tony Clarke az ivóvízhez való jog alapvető jogként való elismerése érdekében kifejtett tevékenységükért, a malajziai Irene Fernandez a nők elleni erőszak, a bevándorlók és a rossz anyagi helyzetű munkások kizsákmányolása elleni fellépéséért, a First People of the Kalahari nevű botswanai szervezet és - jelenleg börtönben ülő - alapítója Roy Sesana pedig a szülőföldjükről való elűzetéssel szembeni ellenállásukért, hagyományos életmódjuk megőrzésére irányuló harcukért részesülnek az elismerésben.

Az összesen 2 millió svéd koronával (220 ezer euróval) járó Alternatív Nobel-díjat, az RLF magánalapítvány kitüntetését egy német származású svéd publicista, Jakob von Uexküll alapította 1980-ban Nagy-Britanniában. Azóta az elismerést a svéd parlament, a Greenpeace szervezet és az ENSZ Leszerelési Bizottságának tagjaiból álló tíztagú nemzetközi zsűri évente odaítéli.

A díjazottak olyan személyiségek lehetnek, akik példás gyakorlati választ adnak az emberiség legégetőbb problémáira, vagy kimagaslót tettek a környezetvédelemért, az emberi jogokért, vagy az életminőség javításáért.

Az alapítvány pénzjutalommal nem járó tiszteletbeli díját idén Francisco Toledo mexikói festő kapja szűkebb szülőföldje, Oaxaca építészeti örökségének megőrzése érdekében kifejtett tevékenységéért.
(MTI)

Maude Barlow ÉS Tony Clarke (jobb szélen) egy ottawai tüntetésen
Maude Barlow ÉS Tony Clarke (jobb szélen) egy ottawai tüntetésen
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.