Sakk-vb: vereséggel kezdtek a magyarok

Polgár Judit és Lékó Péter is vereséggel kezdte szereplését az argentínai San Luisban szerda este rajtolt sakkvilágbajnoki tornán. Mindkét magyar nagymester a világos bábukat vezette.

Az elsőszámú esélyesnek tartott Viswanathan Anand a Caro-Kann védelmet választotta Polgár ellen, aki nem talált jó tervet, s ideje is gyorsan fogyott. Ezután az indiai sakkozó lendült támadásba, és átmeneti tisztáldozattal fokozta előnyét. Polgár a 41. lépés megtétele után kényszerült feladni a partit.

Lékó mérkőzése jóval biztatóbban alakult Veszelin Topalovval szemben a szicíliai védelem úgynevezett angol támadásában. A bolgár rivális királya középen rekedt, de Lékó hibázott, közbeiktatott huszárlépéssel ugyanis nagyon szép előnyt érhetett volna el. Topalov ezután vezért tudott cserélni, majd a végjátékban sötét futópárjával szemben a magyar sakkozó tehetetlennek bizonyult, súlyos időzavarban pedig a 40. lépésben feladta a küzdelmet.

Eredmények, 1. forduló:


Lékó - Topalov (bolgár) 0-1
Polgár - Anand (indiai) 0-1
Szvidler (orosz) - Adams (angol) döntetlen
Morozevics (orosz) - Kaszimdzsanov (üzbég) döntetlen

A második fordulóban Polgár Adams, Lékó pedig Morozevics ellen ül asztalhoz. Előbbi magyar a sötét, utóbbi a világos bábukat vezeti majd.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.