Az I. kerület nem adja a Várbazárt

Küszöbön áll a Várkert Bazár bérlőjével a hasznosítási szerződés aláírása, s akkor végre elkezdődnek az építkezések, indul a felújítás - már két éve ez a hír, és úgy tűnik, egy ideig még ez is marad.

A Budai Várgondnokság Kht. legutóbbi taggyűlésén már a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának felhatalmazása is megvolt az aláírás megszavazásához, ám a kht.-ban kisebbségi tulajdonos I. kerület polgármestere, Nagy Gábor Tamás ennek elhalasztását kérte.

Mint arról beszámoltunk, a Budai Várgondnokság Kht. 2002 végén kötött előszerződést a kanadai-angol befektetők által alapított Foundation Kft.-vel, amely ezek után megkezdte a konkrét tervek kidolgozását. A cég 2003 őszén nyújtotta be a terveket engedélyezésre, de az abban szereplő beépítési százalék két és félszeresen meghaladta az engedélyezettet - mondja a polgármester. Ekkor kérték a tervek átdolgozását. Végül idén augusztusban elkészültek az újabb tervek, de az ezekben vázolt beépítés is több mint ötven százalékkal nagyobb volt a lehetségesnél. Időközben építési engedélyt kapott a Kulturális Örökségvédelmi Hivataltól egy olyan tervváltozat, amely tulajdonképpen a 2003-as tervek megvalósításának "első üteme", s a mélygarázsok, a föld alatti konferenciaterem és a bazárhoz tartozó bérházakban irodák kialakítására vonatkozik. A kerület vezetője szerint ez belefér az építési szabályozás kereteibe, de nem lehet rentábilis: ahhoz pedig, hogy kifizetődő legyen, a beruházónak nyilván elő kell állnia a második ütemmel is, s ez bizonyára tartalmazni fogja az első ütemből most kihagyott (de a 2003-as tervben szereplő) kereskedelmi funkciót is. Akkor pedig nem lesz előnyös, ha a beruházó birtokon belül, egyfajta zsarolási helyzetben lesz - véli a polgármester.

A mai kerületi testületi ülésen a téma napirendre kerül. A testület valószínűleg kinyilvánítja, hogy nem kívánja megemelni a vároldal szintterületi mutatóját, és a szerződést nem tartja aláírhatónak. Nagy Gábor Tamás az eddigiek ismeretében azt támogatná, ha az épületegyüttes állami szerepvállalással, állami irányítás mellett újulna meg, változatlanul az állami tulajdon alapján.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.