Több egyháznak kevesebb adófelajánlás

A katolikus egyházat a tavalyinál kevesebben támogatták adójuk egy százalékával. Csökkenést kénytelenek elkönyvelni a reformátusok, az evangélikusok és a zsidó hitközségek is, a Hit Gyülekezete és a baptista egyház népszerűsége viszont nőtt az adózók körében.

Tavaly 119, idén 127 egyházból választhattak azok, akik adójuk egy százalékával valamelyik vallási közösséget kívánták támogatni. De hiába lett több az egyház, összességében kevesebb adófelajánlás érkezett. Míg 2004-ben közel 650 ezren mintegy 3,5 milliárd forinttal gyarapították az egyházak bevételeit, addig 2005-ben - az adóhatóság egyelőre nem végleges adatai szerint - 623 ezren 3,4 milliárd forint sorsáról rendelkeztek.

A katolikusok - mint azt már megszokhattuk - toronymagasan vezetnek, de a legnagyobb egyházat az idén csak mintegy 399 ezren támogatták, míg tavaly még kis híján 417 ezren. Az adónyilatkozatok száma alapján készített népszerűségi listán a katolikusokat a reformátusok követik (118 ezer felajánlás), a harmadik helyen pedig az evangélikusok (35 ezer) állnak. Kisebb-nagyobb mértékben a reformátusok és az evangélikusok támogatottsága is csökkent, de ugyanez igaz az ötödik helyen lévő krisnásokra vagy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségére. (A Mazsihisz támogatóinak száma 6600-ról 5800-ra mérséklődött. Nem kizárt, hogy a Mazsihisztől elpártolt adózókat főként a tavaly alakult Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségnél kell keresni: ennek a szervezetnek a javára csaknem hétszáz nyilatkozat érkezett.)

Az adófelajánlásokat nézve a Hit Gyülekezete továbbra is őrzi negyedik helyét, sőt az előző évinél többen adakoztak számára. Az első tíz vallási közösség közül a Hit Gyülekezetén kívül csupán a Magyarországi Baptista Egyház tudta növelni befolyását az adózók körében. (Az említetteken túl a Tibeti Buddhista Közösség, a Magyarországi Jehova Tanúi Egyház és a Magyarországi Unitárius Egyház került be az első tízbe.)

A 127 egyházból mindössze tizenhétről mondható el, hogy legalább ezer adófizető támogatta. Ugyanakkor több mint ötven vallási közösség száznál kevesebb felajánlást kapott. Ez azért elgondolkodtató, mert egy egyház alapításához és bírósági nyilvántartásba vételéhez legalább száz ember szükséges.

A Jövő Hídja Szabadegyház javára csupán hét felajánlás jött, a rangsor utolsó helyén szerénykedő Budapesti Kegyelem Metodista Gyülekezetet pedig ennél is kevesebben, összesen ketten jelölték meg. A Sekina Gyülekezet akár büszke is lehetne, hisz egy év leforgása alatt tizenegyszeresére növelte támogatóinak számát. Ha viszont azt vesszük, hogy ezt a szerveződést tavaly csak egyetlen ember ítélte támogatásra méltónak, akkor a mostani tizenegy felajánlás sem sorolható a kiemelkedő eredmények közé.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.