Fehérorosz ellenzéki csoportok közös elnökjelöltet állítanának

Tizenegy fehérorosz ellenzéki csoport elnökei elvi nyilatkozatot írtak alá szerdán arról, hogy közös jelöltet szándékoznak állítani a jövő évben esedékes elnökválasztásra.

A jelölt személyéről a hét végén kívánnak megegyezni. Terveik szerint szombaton és vasárnap rendezik meg Minszkben a demokratikus erők kongresszusát, amelynek mintegy 900 küldöttje titkos szavazáson választja majd ki a 11 ellenzéki csoport közös jelöltjét.

A közös jelöltnek nagyobb esélye lehet Alekszandr Lukasenko jelenlegi elnökkel szemben, aki - a nyilatkozat szerint - törvényellenesen összpontosít kezében minden hatalmat. A nyilatkozat szerint Lukasenko uralma veszélybe sodorja Fehéroroszországot. Minszk "hidegháborús viszonyban áll a fél világgal", és belső állapota is válságos. A hatalom elfojt minden kezdeményezést, és folyvást megalázza a polgárokat. Fő eszköze a félelem légkörének fenntartása - áll az ellenzéki nyilatkozatban.

Lukasenko 1994 óta van hatalmon a volt szovjet köztársaságban. Az eredeti fehérorosz alkotmány szerint nem jelöltethette volna magát újabb időszakra, ám tavaly úgy módosíttatta az alaptörvényt, hogy az lehetővé tegye számára a poszt újbóli megpályázását.

(MTI/AFP)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.