Globális megoldást kell találni az olajárproblémára

Miképp a probléma, úgy a megoldás is globális kell, hogy legyen - hangoztatta Olajos Péter (MDF) magyar képviselő az Európai Parlament plenáris ülésén szerdán a kőolaj árának emelkedése és a kőolajfüggőség kapcsán folytatott vitában felszólalásának az MTI-hez Brüsszelbe eljuttatott szövege szerint.

"Habár az elmúlt 3 év alatt majd háromszorosára nőtt a nyersolaj világpiaci ára, az emberiség mohó energiaéhsége nem látszik csillapodni. Ráadásul az idei év természeti katasztrófáinak gazdasági hatásai megkondítani látszanak benzinüzemű társadalmunk felett a vészharangokat" - jelentette ki Olajos. Hozzátette: "Az EU legtöbb tagállama messzi területek, távoli országok energiaforrásaira támaszkodik, ezáltal más, sokszor nem éppen demokratikusan működő államtól függünk."

"Ha nem cselekszünk a növekvő igények miatt az eddigieknél is szennyezőbb fűtőanyagokra fanyalodhatunk rá, ugyanis elfogy a tiszta kőolaj és földgáz, aminek az eddigieknél is súlyosabb környezeti következményei lesznek... Mindenképpen csökkentenünk kell az olajfelhasználást az energiatermelésben, de legfőképpen a közlekedés területén. A bioüzemanyagok térnyerésének érdekében komolyabban kell vennünk az erre vonatkozó irányelvet; adókedvezményekkel és adminisztratív módszerekkel kell ösztönöznünk a szolgáltatókat és a fogyasztókat. Fontos, hogy Európában nagyobb mértékben támogassuk közösségi és tagállami szinten is a nem olaj alapú energiatermeléssel kapcsolatos kutatásokat" - fejtette ki egyebek között Olajos Péter.

 (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.