Csak pislantunk nagyokat

Gyurkovics Ferenc nem a saját vizeletét adta le az athéni olimpián, hanem Imrő Dezső kapitányét és Bökfi János edzőét - állította Komáromi Lajos, a szövetség múlt szombaton lemondott elnöke az MTV Napkelte című adásában.

Komáromi ezen túlmenően azt is mondta: Dolovai Tamás, a szövetség márciusban leköszönt első embere fenyegette meg őt azzal, hogy baja lehet, ha sajtótájékoztatón közli álláspontját a doppingesetekről.

Komáromi négyszemközti - közlése szerint: titokban magnóra rögzített - beszélgetésen értesült arról, hogy Imrő pisilt Gyurkovics helyett; az akkori kapitány (ha igaz) erről a tatai edzőtáborban beszélt. A történet alapján Imrő oxandrolont szedett, s így kerülhetett az ezüstérmétől megfosztott súlyemelő mintájába a tiltott anyag. “Most sem állítom, hogy megtörtént, bizonyítani nem tudom, de azt hallottam Imrőtől, hogy Bökfi vizelete kevés volt, ezért kellett hozzáönteni a kapitányét is. Viagráról szó sem lehetett, állítólag Imrő Dezső szedte az oxandrolont, valamiféle potencianövelő ez” - konkretizált Komáromi.

Gyárfás Tamás műsorvezető fölvetésére, miszerint hajlandóe a felvételt bemutatni, Komáromi így válaszolt: azt csak a bíróságnak adja át.

Dolovai az MTIvel közölte: nem nyilatkozik. “Magánemberként ma már nincs közöm a súlyemeléshez, a márciusi választáson nem jelöltettem magam az elnöki posztra. A sárdobálásban nem óhajtok részt venni, az igazamat jogi úton fogom megvédeni” - indokolta hallgatását.

Imrő és Bökfi korábban többször cáfolta, hogy vizelt volna Gyurkovics helyett. A visszavonult Gyurkovics ugyancsak cáfolta Komáromi állításait. “Folyamatosan előjönnek ezzel a variációval, de felhívnám rá a figyelmet, hogy sem a nemzetközi szövetség, az IWF, sem a doppingellenes ügynökség, a WADA, sem a NOB részéről nem vádoltak manipulációval” - rögzítette.

Az iménti közlések egyértelműek, ellenben az ügy háttere kissé bonyolult. Az oxandrolonos verzióval - mint arról lapunk is beszámolt - először Aján Tamás, az IWF elnöke állt elő, amikor (ugyancsak “Athén tisztázása” ügyében) sajtótájékoztatón közölte: a mintába mások vizelete nyomán került oxandrolon, amely összetevője a potencianövelő készítményeknek, illetve, hogy őt “úgy informálták, az edzőtáborban két úr ilyennel élt”.

Később azt az Ajánállítást, miszerint az oxandrolon összetevője a potencianövelőknek, a szerek gyártói és forgalmazói egyhangúlag cáfolták; legalábbis vélelmezhető tehát, hogy Komáromi tegnapi, már említett megnyilatkozása (“állítólag Imrő Dezső szedte az oxandrolont, valamiféle potencianövelő ez”) szintén nem állja meg a helyét. Gyurkovics egyébként - “följebb” mutogatva - a játékok óta csak arról beszélt: mintáit manipulálták Athénban. Az exversenyző védekezése arra épült: hiába kérte B mintájának elemzését, erre nem került sor, s hasonlóképp furcsának tartotta azt is, hogy a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz eljuttatott beadványát először befogadták, majd - váratlanul, indoklás nélkül - elutasították. (A másik két, Athénban doppingvétségen ért versenyző közül Kecskés Zoltán is hasonlóképpen járt: mintájának elemzését befogadta az akkreditált kölni labor, ám annak vezetője, bizonyos prof. dr. W. Schänzer később támadható tartalmú levélben utasította el az analízist. Olyannyira, hogy kiváltotta például dr. Hollósy Ildikónak, az Országos Egészségügyi Intézet doppinglaboratóriuma vezetőjének értetlenségét.)

Úgy tudjuk, Gyurkovicsot több alkalommal próbálták “jobb belátásra” téríteni - például az Ajánverzió előtt éppen a sajtóértekezlet előadója -, ám ő konzekvensen nemet mondott, mindenekelőtt (vélt vagy valós) ártatlanságának tudatában.

Információnk szerint a tegnapot ügyvédeknél töltő Gyurkovics Ferenc napokon belül kijátszhatja azokat az “adu ászait”, amelyeket eddig nem kívánt a nyilvánosság elé tárni.

Nagy lökés lehet belőle...

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.