Pert vesztett az egészségügy

Munkaidőnek kell tekinteni az orvosi ügyelet teljes időtartamát - áll abban a jogerős ítéletben, amelyet a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság hozott. Az ítélet precedens értékű lehet.

Jelenleg több olyan per folyik az országban - például Egerben és Veszprémben is -, amelyeket ügyeleti díjak kifizetéséért indítottak kórházi vagy háziorvosok. A jelenlegi jogszabályok ugyanis nem ismerik el teljes értékű munkaidőnek az ügyeletben - többnyire éjszaka vagy hétvégén - töltött időt, és eszerint is díjazzák. Szolnok megyei Hetényi Géza Kórház baleseti sebészeti osztályának orvosai - tizennégy traumatológus - másfél évvel ezelőtt indított pert, annak eldöntését kérve a bíróságtól: teljes egészében munkaidőnek számít-e az ügyeletben töltött idő.

A napokban megszületett jogerős ítélet megállapította, hogy az ügyeleti idő egésze munkaidőnek számít. Ám abban a kérdésben nem döntött a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság, hogy erre az időre milyen jellegű bért, tehát alapfizetést vagy túlóradíjat kell-e fizetni - mondta érdeklődésünkre Sándor Géza, a megyei bíróság elnökhelyettese. A díjazásról az első fokú bíróságnak új eljárásban kell döntenie.

Megkerestük a traumatológiai osztály orvosait, akik közölték, hogy a munkaszerződésükben foglaltak értelmében nem nyilatkozhatnak a kórház belső ügyeiről. Annyit mondtak: sajnálják, hogy ebben a perben saját munkáltatójukkal kerültek szembe, szerintük ugyanis ennek a kérdésnek nem a kórház vezetése és az alkalmazottak között, hanem kormányzati szinten kellene eldőlnie.

Nógrádban még nem indítottak pert az orvosok az ügyeleti díjak rendezése érdekében - Dömötör Gábor, a Nógrád Megyei Orvosi Kamara elnöke. Az ügyelő orvosok türelmesebbek, mert tudják, hogy ebben a térségben a kórházak jelentős tartozásokat felhalmozva működnek. A háziorvosi ügyeleti órabérek a lakosság száma alapján finanszírozott, és elégtelen OEP-finanszírozás miatt országosan arcpirítóan alacsonyak - mondta Nagypál Györgyi, Csécse és Szarvasgede háziorvosa. Szerinte az önkormányzatok vonakodnak egyéb feladataik ellátásától forrásokat elvonni és azt a háziorvosi ügyeletre fordítani. Horváth Attiláné, a kecskeméti megyei kórház szóvivője elmondta: az intézmény ellen eddig nem kezdeményeztek pert az orvosok az ügyeleti munka elszámolása miatt.

Nem lesz elegendő orvos

Nem csak jogalkotási és pénzkérdés az orvosi ügyeleti rendszer átalakítása. Nem is a kifizetés a fő probléma, hanem az, hogy ha a teljes ügyeletet munkaidőnek tekintik, akkor az orvosok kevesebbet dolgozhatnak majd. A munkavégzés időtartama ugyanis a törvény szerint maximum heti 60 óra lehet - reagált a bírósági döntésre Rácz Jenő, egészségügy miniszter, aki szerint több tízezer munkavállalót az egészségügybe nem lehet beállítani. Márpedig, ha a jelenlegi ügyeleti rendszer fennmarad, azt a mostani orvos létszámmal nem lehet megoldani. - Komplex intézkedési terv készül az ügyeleti rendszer átalakítására, illetve a munkaidőkeretek újraszabályozására - mondta a miniszter. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint itthon ez az első jogerős ítélet, mellyel végre kikényszeríthetik, hogy az ügyelet idejét tekintsék teljes egészében munkaidőnek. (K. J. V.)

János kórház. A túlóra is munkaidõ
János kórház. A túlóra is munkaidõ
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.