Részjelentés az Orbán család szőlőiről

Az Orbán család állami forrásból történő meggazdagodását vizsgáló - a Fidesz tagjait nélkülöző - parlamenti vizsgálóbizottság mai ülésén vitatta meg az az újabb jelentés-tervezetet, amely Orbán Viktor állításait összegzi. A szöveg szerint konkrét törvénysértések is történtek az Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó által Sárazsadányban vásárolt förldterületekkel kapcsolatban.

A lapunk birtokába került dokumentumokban egyebek között az is olvasható: Lévai Anikó földjein állami támogatásból telepített szőlőt a kft., így a földek értéke jelentősen növekedett, ezzel együtt az Orbán család vagyona is - közvetetten közpénzekből.

A másik vagyongyarapodást vizsgáló bizottság, amely az Apró-Gyurcsány érdekkör anyagi helyzetét kutatja, ma a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. e ciklusban történt privatizációját tárgyalja. Ennek során tervei szerint meghallgatja Erdős Ákos üzletembert. Szijjártó Péter (Fidesz) bizottsági elnök tegnap jelezte: szeretné a mai ülésen kideríteni, folytatott-e üzletszerűen ingatlanhasznosítási tevékenységet a miniszterelnök feleségével közösen létrehozott kft., illetve hogy e kft.-nek volt-e valós bérlője Dobrev Klára lakására.

Az Orbán-bizottság a Sárazsadány Kft. földszerzéséről szóló részjelentést tárgyalja

A Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. - amely korábban Orbán Viktor miniszterelnök feleségének, Lévai Anikónak a résztulajdonában volt - tokaji földvásárlásainak, valamint a kft.-nek juttatott állami támogatás körülményeinek értékelésével folytatja munkáját ma az Orbán-család meggazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság.

Vadai Ágnes, a bizottság közelmúltban megválasztott szocialista elnöke az MTI-nek elmondta: e két téma áttekintését követően a testület várhatóan elfogadja az ezzel foglalkozó részjelentést. A politikus hozzátette: az eddigi információk alapján valószínűnek látszik, hogy Lévai Anikó tokaji földtulajdona meghatározta az e térséggel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

A bizottság első részjelentését a felcsúti földvásárlásokról fogadta el.
A második részjelentés elfogadását követően még két-három részjelentés megtárgyalását és elfogadását tervezi a bizottság, amely november 19-re készíti el jelentését.
A következő hetekben meghallgatják Bognár Sándort, a Herceghalmi Kísérleti Gazdaság (HKG) Rt. korábbi vezérigazgatóját, aki üzleti kapcsolatban állt Lévai Anikóval. A bizottság tervei szerint ismét meghallgatják Orbán Viktort, akivel rövidesen megkezdik az időpont-egyeztetést.

Vadai Ágnes elmondta: korábban részt vett az Apró-Gyurcsány bizottság munkájában, amelynek tevékenysége eltér az Orbán-bizottságétól, hiszen a Gyurcsány Ferenc cégeinek ügyeivel kapcsolatos dokumentumok megtalálhatók a cégbíróságon, ám az Orbán-család meggazdagodásához kapcsolható ügyek esetében ez nem mindig mondható el.

Hozzátette: ezek az ügyek túlságosan kiterjedtek, szövevényesek, baráti körhöz kapcsolódóak. A bizottság szocialista elnöke úgy fogalmazott: "nem lehet nem észrevenni a különbséget", hiszen Gyurcsány Ferenc előbb lett vagyonos, aztán miniszterelnök, míg Orbán Viktor esetében a dokumentumok alapján feltételezhető, hogy miniszterelnöki befolyásának szerepe volt családjának hivatali idejére tehető meggazdagodásában.

Az Orbán-bizottság elfogadta második részjelentést

Az Orbán-család meggazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság elfogadta azt a részjelentést, amely a Sárazsadány-Szárhegydülő-Tokajhegyalja Kft. tokaji földvásárlásainak körülményeit vizsgálta. Herényi Károly, a bizottság MDF-es tagja nem vett részt a szavazáson, mert úgy vélte: az anyagban több, még nyitott kérdés is van, így az elkészült dokumentum tervezetről még nem lehet szavazni. A bizottság döntött arról is, hogy - a nyitott kérdések tisztázása érdekében - tájékoztatást, illetve további adatokat kér Sárazsadány polgármesterétől, a Borsod Megyei Illetékhivataltól, a Borsod Megyei Földhivataltól, valamint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól.

(Népszabadság, MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.