Ritter ezüstérmes a birkózó világbajnokságon

Ritter Árpád ezüstérmet szerzett a szabadfogásúak 74 kg-os kategóriájában a budapesti birkózó-világbajnokságon, miután a döntőben kikapott az orosz Buvajsza Szajtyijevtől.

Ritter Árpád bejutott a szabadfogásúak 74 kg-os súlycsoportjának döntőjébe a budapesti birkózó-világbajnokságon, miután a legjobb négy között legyőzte az amerikai Joseph Williamst.

A vb első magyar érdekeltségű elődöntője előtt kisebb közjáték keltett zavart a Papp László Sportarénában, ugyanis egy gépi hang öt percen keresztül harsogta: "Figyelem, tűzjelzés, próbariadó".

Ritternél nem okozott problémát mindez, Williams ellen óriási nyugalommal lépett szőnyegre. Az első menetben azért érezhető volt, hogy mindketten érzik a tét nagyságát, hiszen semmilyen bizonytalan szituációba nem mentek bele, és ennek 0-0, azaz kapaszkodás lett a vége. A sorsolás a kétszeres Európa-bajnok magyarnak kedvezett, aki ezt pillanatok alatt ki is használt, s gyönyörűen dobta el ellenfelét.

A második menetben sem rontottak egymásnak a felek, ám a periódus második felében az amerikainak kockáztatnia kellett, és ez - Ritter korábbi ellenfeleihez hasonlóan - megbosszulta magát, a magyar remekül kontrázott meg egy támadást, amiből sikeresen tolta ki a szőnyegről ellenfelét. A megszerzett 1-0-ás előnyt már nem engedte ki a kezéből az egész csarnok által biztatott magyar, aki valószínűleg akkor fogta fel igazán, hogy megnyerte a találkozót, amikor a berohanó Gulyás István szövetségi kapitány a "nyakában landolt".

A döntő

A találkozóra ütemes taps kíséretében vonulhattak be a felek, elöl, ezúttal pirosban Ritter - Gulyás István szövetségi kapitány kíséretében -, mögötte pedig a kétszeres olimpiai, valamint ötszörös világ- és Európa-bajnok Szajtyijev. A finálét az orosz klasszis kezdte aktívabban, rögtön támadott, ekkor azonban még a kétszeres kontinenselső Ritter jól védekezett. Szajtyijev azonban nem lankadt, továbbra is rendületlenül ment előre és az első adandó alkalommal kihasználta ellenfele apróbb figyelmetlenségét, akit előbb a földre vitt, majd orsóval megpörgetett, s ezzel 3-0-ra vezetett és nyerte meg az első szakaszt.

A második két percben még a nyitánynál is nagyobb vehemenciával kezdett Szajtyijev, és szinte a kezdősípszó után azonnal újabb pontokat csinált (0-2). A magyar mindent megpróbált, többször támadt jól lábra, ám riválisa a nehéz helyzetből is előnyt, azaz pontot kovácsolt (0-3), így az utolsó percekben már csak az volt a kérdés, értékelhető akció nélkül fejezi-e be a finálét. A nézők által hajtott Ritter fáradozásai végül, az utolsó másodpercekben elért mögékerüléssel megtérültek (1-3).

A 30 éves csepeli klasszis így az athéni olimpiához hasonlóan kikapott Szajtyijevtől, akiről mindent elmond, hogy 1995 óta mindössze egy világversenyen - a sydneyi ötkarikás játékokon - szenvedett vereséget.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.