Nyílt sisakkal előre!

Esztendővel ezelőtt egy ország szurkolt lélegzet-visszafojtva, mi lesz a klasszikus sakkvilágbajnoki döntőben, amelyen Lékó Pétert az extraklasszis, az elsőséget Garri Kaszparovtól elhódító Vlagyimir Kramnyik várta.

A huszonhat éves magyar nagymester 7:7 után, a címvédő kedvezményezettsége nyomán bukott el, s miközben az ember csak ámult Lékó teljesítményén a teljes orosz élmezőny segítségét maga mögött tudó vetélytárssal szemben, maga az érintett higgadtan beszélt Brissagóban: "Rengeteg tapasztalattal gazdagodtam, amelyet később még hasznosítani tudok. Célom nem változott: világbajnok akarok lenni." Máris itt az újabb lehetőség...

- Akkor most nem zavarom?

- Ugyan, az ebédnek éppen vége!

- Mi volt a menü?

- Semmi extra.

- Ahá, szóval attól tart, Anand és Topalov olvassa a Népszabadságot...

- Azt nem zárhatom ki, hogy gyűjtik az információkat, de az ok prózai: csak csipegettem.

- Most, az interjú felvételekor egy hét van a világbajnokság rajtjáig, ellenben a kemény felkészülésének vége. Mi a tréningidőszak konklúziója?

- Jól lefárasztottam magam, szemeim időnként jojóztak. Napi hat-nyolc órát edzettem; bázisnak a lakhelyünkhöz közeli Maty-ért, a kajakosok-kenusok központját választottuk, főként, hogy alkalomadtán megtörjem a foglalkozások monotóniáját, illetve, ha nagyon hiányozna az otthonunk, akkor ne kelljen órákat utazni. Na most: haza nem mentem idő előtt, ám a foglalkozások monotóniáját sem sikerült megtörnöm.

- Vagyis kihagyta a hajóba szállást...

- Sajnos. A periódus elején éppen a zágrábi vb-re készült a válogatott, s elég hülyén nézett volna ki, hogy a feszült versenyzők között egyszer csak megjelenik Lékó Péter, aztán borul a vízbe. Miután pedig a csapat elutazott, valahogy kedvem nem volt egyedül evezni.

- Születésnapján, szeptember nyolcadikán sem lazított?

- Nagy munkában voltunk.

- Koccintás?

- Még az sem volt.

- Mindenesetre egymást érik az ünnepi alkalmak: vb-döntő után vb-döntő...

- Valóban nem telt el hosszú idő Brissago óta, de azt a páros mérkőzést, ugye, már csak a mezőny nagysága miatt sem lehet összevetni a San Luis-i világbajnoksággal. Argentínában mindenki kétszer játszik mindenkivel, és nüanszokon múlhat az is, hogy az ember a mezőny melyik felében végez.

- Se Kramnyik, se Kaszparov nem ül asztalhoz. Igazi lesz ez a vb? Másként: aki nyer, az valóban a világ legjobbja lesz?

- Igen és igen.

- Pontos válasz.

- Kaszparov fantasztikus játékos, ám visszavonult. Kramnyikot pedig megértem, tekintettel arra, hogy Brissagóban megszerezte a klasszikus világbajnoki címet, minek kockáztasson hét riválissal szemben? Viszont aki ott lesz San Luisban, az egytől egyig bizonyított, s annál őszintébb módon nem lehet eldönteni egy vb-t, mint hogy a legjobbak találkoznak egymással.

- Mi kell a győzelemhez?

- A gondos felkészülésen túl nyílt sisakos, őszinte játék.

- Elégedett lenne a második hellyel?

- Esélylatolgatásra nem vállalkozom.

- Csak a kedvemért!

- Ha Kaszparovot immár nem számítjuk, a világranglistán Anandé a legjobb helyezés, megelőzve az idén bombaformában szereplő Topalovot, valamint engem: ebben a trióban benne lehet a későbbi első is.

- Elképzelhető, hogy érdekek találkozása esetén megállapodik Polgár Judittal?

- Év elejei, Wijk aan Zee-i tornagyőzelmem alkalmával megtörtént, hogy mindkettőnknek megfelelt a remi... Hasonló San Luisban is csak akkor fordulhat elő, ha egyikünknek sincs szüksége az egy pontra.

- Esetleg akkor, ha Lékónak döntetlen kell a vb-címhez...

- Eddig én még gondolatban sem jutottam el.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.