Újra tárgyalják Varga Tamás régi ügyeit

Helyt adott a bíróság Varga Tamás Fidesz-közeliként emlegetett egykori vállalkozó perújítási kérelmének mindkét, korábban jogerős ítélettel lezárt ügyében - mondta el a Népszabadságnak Zamecsnik Péter ügyvéd. Hozzátette: a perújrafelvételre a törvény kötelezi a Fejér megyei és a Pest megyei bíróságokat, hiszen ha a vádlott távollétében hozzák meg az ítéletet, kötelező a perújrafelvétel. Márpedig a korábbi párttanácsadó már nem tartózkodott Magyarországon, amikor az ellene indított eljárásokban - mind a két esetben két és fél éves - szabadságvesztésre ítélték.

Az ügyvéd elmondta: az autók csempészése miatt rárótt büntetés lényeges enyhítésére számíthat Varga, mert az általa behozott tucatnyi autó döntő többsége az EU-ból származott - emiatt ma már nem marasztalható el. Csak a néhány Egyesült Államokból érkezett gépkocsi behozatala miatt vonható felelősségre. Ennek pedig - mondta az ügyvéd - csekély a társadalomra való veszélyessége.

Mint korábban beszámoltunk róla, Zamecsnik Péter a Dunaferr-részvényekkel való visszaéléssel kapcsolatban is a korábbinál enyhébb ítéletre számít. Erre az adja az alapot - vélekedik -, hogy az első- és a másodfokú bíróság is egymástól eltérően ítélte meg az esetet.

Ugyancsak beszámoltunk Varga harmadik büntetőügyéről, amelyben a Fővárosi Főügyészség huszonnégy személy ellen emelt vádat. Egy cégcsoport körbeszámlázással - fiktív beruházások után - jogtalanul mintegy hárommilliárd forintnyi forgalmi adót igényelt vissza. Néhány, a láncolat végén álló cég azután a tartozásokkal együtt eltűnt: Kaya Ibrahim tulajdonába kerültek. A Fidesz akkori gazdasági cselekményeiben kulcsembernek számító Varga állítólag meghatározó szerepet játszott ebben. Mint emlékezetes, a volt tanácsadót rendőri kísérettel hozták haza néhány hónapja Amszterdamból, jelenleg előzetes letartóztatásban van.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.