Ünneprontók

Különösebb matematikai felkészültség nélkül is belátható, hogy százszor tízezer forint éppen egymillióval kevesebb, mint kétszázszor tízezer. Attól tartok, ezzel a képlettel írható le a legpontosabban az úgynevezett "eszterházi botrány", melynek utóhangjában legjelentősebb és leghitelesebb magyar értelmiségi alkotók nevét is felhasználták - igaz, az ő tudtukkal, de valószínűleg szándékaik ellenére - áruvédjegynek egy olyan ügyhöz, amely méltatlan Fertődhöz, méltatlan Haydn szelleméhez is.

Történt ugyanis, hogy a felújítás alatt álló kastélyban Schiff András és barátai több napon át Haydn-koncerteket adtak. A kastélykezelő Műemlékek Állami Gondnoksága állítja: ők idejében közölték a szervező magáncéggel, hogy az általuk kiválasztott díszterem föl van állványozva, mert restaurálják a helyiséget. Kérték, válasszák inkább a zenetermet vagy a pálmaházat. Már csak azért is, mert a díszterem alatti eredeti barokk boltozat védelmében a statikai szakvélemény legfeljebb száz ülőhelyet engedélyez.

A kastélynak bérleti díjat és más költséget egyáltalán nem fizető szervezők mégis eladtak legalább kétszáz darab tízezer forintos jegyet a díszterembe. Valószínűleg annak tudatában tették ezt, hogy megelőlegezték maguknak: a kulisszák mögött lesz erejük elintézni legalább az állvány leszerelését. A szakminiszter azonnal intézkedett is, hogy gyorsan szedjék sátorfájukat a restaurátorok, bontsák el az állványt, kerül, amibe kerül. Arról nincs hír, hogy adott-e utasítást a barokk boltozatnak a kitartásra, mindenesetre az lojalitásból egyáltalán nem szakadt le. Igaz, a házigazdák nem is engedtek be száznál több embert a díszterembe.

A helyszínnel összenyitható szomszédos helyiségben rekedteket Schiff és barátai kárpótolták, külön ráadást adva nekik.

Neves értelmiségi személyiségek a történtek után levélben tiltakoztak az ellen, hogy "az ünnepet valakik el akarták rontani". A koncertszervezők a velük rokonszenvező levéllel sem érik be, a bírósághoz fordulnak elégtételért és kártérítés megítélése végett. Valószínűleg mellékelik majd a tiltakozó levelet is. Kiderül, mekkora súlya, használati értéke van a "jognak asztalánál" Kertész Imre vagy Esterházy Péter aláírásának.

A "botrány" miatt lehet, hogy a kastélykezelőket megrója felettes minisztériumuk. Elhitték ugyanis szerencsétlenek, hogy őket valóban azzal bízták meg, vigyázzanak az építészeti értékekre, s ügyeljenek a felújítás határidejére. Naivságuk csak ahhoz a vezérigazgatóéhoz hasonlítható, akit az állami tulajdonú Bábolna élére tett egykoron a pártja, s annyira komolyan vette hivatását, hogy saját pártját sem volt hajlandó a közpénzekből szponzorálni.

Bele is bukott rövidesen.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.