Elítélték az al-Kaida spanyolországi vezetőjét és társait

Huszonhét évi börtönbüntetésre ítélték az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet spanyolországi főnökét, a szíriai Imad Eddin Barakat Jarmaszt az Egyesült Államokban 2001 szeptemberében elkövetett merényletekkel kapcsolatban.

A spanyol legfelsőbb bíróság úgy ítélte meg, hogy a 41 éves Imad Jarkasz összeesküvést szőtt a szeptember 11-i  merénylőkkel, de  a gyilkosság vádja alól fölmentette. Az összeesküvésért 15 évet, terrorszervezet vezetéséért további 12 évet kapott.

Az ügyészség eredetileg 74.337 éve börtön kiszabását kérte  amuszlim terrorsejt vezérére az USA elleni merényletek- a csaknem háromezer halálos  áldozatot követelő terrorcsapások, vagyis e gyilkosságok - miatt, akárcsak e támadások előkészítésében közreműködő két bűntársára. A többi vádlottra 7-től 21 évig terjedő szabadságvesztés kirovását indítványozta.

A hétfői madridi ítélethirdetésen 24 vádlottat vonultattak fel. Hét évet kapott Teyssir Allouni, a katari al-Dzsazíra arab hírtelevízió sztárriportere, amiért kapcsolatban volt az al-Kaidával, és pénzt is vitt a terrorszervezetnek afganisztáni riportútjai során (a vád eredetileg kilenc év szabadságvesztés kirovását kérte). Ő azzal vált híressé, hogy elsőként készített riportot Oszama bin Laden terroristavezérrel a 2001. szeptember 11-i támadások után.

Az eddigi legnagyobb szabású spanyol terrorista per további vádlottjai közül 17-en 6-tól 11 évig terjedő büntetést kaptak az al-Kaida terrorszervezet spanyolországi hálózatának tevékenységében való részvételért, hatot közülük viszont fölmentett a legfelsőbb bíróság.

A madridi ítélethirdetés - akárcsak maga a tárgyalás, amely április 22-től július 5-ig tartott, s amelyen a vádlottak kivétel nélkül mindvégig ártatlanságukat hangoztatták - rendkívüli biztonsági intézkedések mellett zajlott. A helyszín egy külön e célra Madrid egyik külvárosában emelt pavilon volt, ahol arab országok emberi jogi szervezeteinek képviselői is jelen lehettek. A három bíróból álló törvényszék a per két és fél hónapja alatt csaknem száz tanút hallgatott meg. Az ítélethirdetést követően az ügyészségnek és a védelemnek tíz napja van arra, hogy fellebbezést nyújtson be.

A hétfői ítélethirdetéssel zárult tárgyalás megelőzte az ugyancsak az al-Kaida terrorszervezetnek tulajdonított, 2004. március 11-én elkövetett madridi merényletek előkészületben lévő perét, amelyben egy másik bírói testület több mint száz vádlott felett fog majd ítélkezni.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.