Magas kerítés tartja távol a Spanyolországba menekülőket

Spanyolország bejelentette, hogy az észak-afrikai Melilla enklávé Marokkóval közös határán az egykori berlini falhoz hasonló magasságúra építi át az elválasztó kerítést, miután 12 férfi megsérült, amikor illegálisan, a kerítésen átmászva próbált spanyol területre jutni. A bejelentés hatására jelentősen megnőtt a határsértési kísérletek száma. 

Nemrégiben hetvenen próbáltak meg átjutni a Spanyolországhoz tartozó Melilla városka három méter magas kerítésen, amelynek tetején szögesdrót van. Tizenkét illegális bevándorló csonttörést szenvedett, illetőleg megvágta magát, őket kórházban ápolják. Egy férfi percekig lógott a szögesdróton, ezt a jelenetet egy televízió kamerái is felvették, s az adásba kerülő képek nagy hatással voltak a spanyol közvéleményre. 

A menekültek azért próbáltak meg most átjutni Melillába, mert Spanyolország éppen a korábbi balesetek miatt bejelentette: megmagasítják a határon lévő kerítést. 

Augusztus 28. és szeptember 15. között három bevándorló halt meg a kerítésnél, miután megpróbáltak bejutni az országba. Az utolsó áldozat akkor veszítette életét, amikor szeptember 15-én a rohamrendőrség verte vissza a menekültek próbálkozását. 

Augusztus 28-án a 17 éves kameruni Joseph Abunaw halt meg eddig tisztázatlan körülmények között, a civil szervezetek a spanyol rendőrséget tették felelőssé a fiatalember halála miatt.

(eurohirek.hu)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.