Az izraeli hadsereg lezárta a palesztin területeket

Az izraeli hadsereg szombaton újabb rendelkezésig teljesen lezárta a palesztin területeket. Az intézkedés, amelyet az Izrael elleni, eddig 5 sebesülttel járó palesztin rakétatámadások után hoztak, Ciszjordániát, a Gázai övezetet, valamint a Jordán folyó völgyében lévő palesztin településeket érinti. Izrael a támadásokra légi csapásokkal válaszolt, amelyeket a Hamász palesztin szélsőséges szervezet fegyvergyártó műhelyei ellen intéztek a Gázai övezetben.

Öt izraeli megsebesült, miután palesztin fegyveresek szombatra virradóra rakétákat lőttek ki a Gázai övezetből Szderót izraeli városra. A tájékoztatás szerint a palesztin fegyveresek legalább 21 rakétát lőttek ki az övezettel szomszédos izraeli területeken fekvő városra. Ez volt a leghevesebb palesztin rakétatámadás azóta, hogy a zsidó állam szeptember 12-én befejezte a Gázai övezet egyoldalú kiürítését. Palesztin fegyveresek pénteken is rakétákat lőttek ki Izraelre, de a Gázai övezet határa közelében mezőkre becsapódott lövedékek nem okoztak sebesüléseket és károkat sem.

A szombat hajnali támadás előzménye, hogy egy hatalmas robbanás pénteken 19 ember megölt, 85-öt pedig megsebesített a Hamász radikális palesztin szervezet nagygyűlésén a Gázai övezet északi részén. A Hamász azt állította, hogy a detonáció izraeli légicsapás következménye. Az izraeli hadsereg tagadta, hogy köze lenne a detonációhoz.

Harci helikopterek csaptak le

Szombatra virradóra izraeli harci helikopterek mértek légicsapást a Hamász radikális palesztin szervezet épületeire a Gázai övezetben: ez az első ilyen izraeli hadművelet az övezet múlt heti egyoldalú izraeli kiürítése óta. Személyi sérülésről egyelőre nem érkezett jelentés. A légicsapás célpontja a Hamász fegyvergyártó műhelye volt Gáza városában és a dzsebalíjai menekülttáborban - közölte az izraeli hadsereg. Palesztin tisztségviselők szerint az izraeli helikopterekről kilőtt egyik rakéta lakatlan területen csapódott be, nem okozott személyi sérülést és anyagi károkat. A második rakéta a Hamász egyik aktivistájának háza közelében ért célba.

Szemtanúk elmondása szerint néhány perccel később ismeretlen eredetű robbanás rázta meg Gáza városát. Ez volt az első izraeli légicsapás a Gázai övezetben azóta, hogy a zsidó állam - 38 évi megszállás után - múlt hétfőn befejezte az övezet egyoldalú kiürítését.

Mofaz katonai akciót rendelt el

Katonai akciót rendelt el Mofaz izraeli védelmi miniszter a Gázai övezetben - jelentette be az izraeli közszolgálati rádió. Ezt megelőzően egy izraeli biztonsági illetékes még csak azt a rádióértesülést erősítette meg, hogy a hadsereg csapatmozgásokat hajtott végre a Gázai övezet északi határán.

A bejelentés azután hangzott el, hogy Mofaz sürgős megbeszélésre tel-avivi hivatalába hívta a hadsereg és a belbiztonsági szolgálat parancsnokát a palesztin rakétatámadások nyomán kialakult helyzet miatt. Előzőleg szombatra virradóra Mofaz többször is beszélt telefonon Ariel Saron izraeli kormányfővel.

Az izraeli vezetés korábban leszögezte: a "zéró tolerancia" jegyében lép fel az izraeli városok elleni palesztin támadásokkal szemben a Gázai övezetből való kivonulás után.

Három robbanás rázta meg Gázát

Szemtanúk szerint számos mentőkocsit riadóztattak, de sérülésekről egyelőre nem érkezett jelentés. A város lakói között azonban pánik tört ki, sokan az utcákra menekültek. A rémületet csak fokozta, hogy a robbanások nyomán elnémult a helyi mobiltelefon-hálózat is. A palesztin belügyminisztérium szerint csupán hangrobbanásokról volt szó, amelyeket az izraeli F-16 típusú vadászgépek okoztak. A minisztérium azzal vádolta Izraelt, hogy szimulált légi támadásokat hajtott végre, hogy félelmet keltsen a palesztin lakosság körében. A robbanások nem sokkal azután következtek be, hogy Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter közölte: "megsemmisítő választ adnak" a Hamász szélsőséges palesztin szervezet által izraeli határvárosok ellen elkövetett rakétatámadásokra.

A palesztin kormányfő a nemzetek közösségéhez fordult

A nemzetek közösségéhez, és mindenekelőtt az Egyesült Államokhoz és a közel-keleti rendezést irányító "kvartetthez" fordult "az izraeli eszkaláció megállítására" Ahmed Korei palesztin kormányfő. Korei Rámalláhban a sajtó előtt nyilatkozott, miután Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter parancsot adott az izraeli hadseregnek a Gázai övezetbeli "kemény fellépésre", válaszul az éjszakai, Izrael elleni palesztin rakétatámadásokra, és katonai erővel lezárták a palesztin területeket. A palesztin kormányfő "nagyon veszélyesnek" minősítette a Gázai övezet elleni izraeli légi támadásokat és a kialakult helyzetért Izraelt tette felelőssé. Ugyanakkor nem tett említést a Szderót városa elleni, a Hamász által kilőtt rakétákról.

Négy palesztin meghalt

Izrael légicsapást hajtott végre két személygépkocsi ellen szombaton Gázában, a támadásban legkevesebb négy palesztin életét vesztette, kilenc megsebesült - közölték palesztin orvosok. A légicsapást azután követték el, hogy az éjszaka folyamán palesztin rakétatámadások zúdultak izraeli településekre a Gázai övezet felől, megsebesítve öt lakost, és a nap folyamán az izraeli védelmi miniszter "megsemmisítő választ" helyezett kilátásba. A palesztin rádió közlése szerint a halottak a Hamász fegyveresei. A rádió híradása szerint izraeli Apache helikopterek köröznek a térségben. Az izraeli hadsereg nem kommentálta a jelentést.

Megtorló intézkedéseket tervez az izraeli biztonsági kabinet

A palesztinok elleni megtorló intézkedésekről tanácskozott szombat este az izraeli biztonsági kabinet. Az ülést Ariel Saron miniszterelnök vezette és azon részt vett Saul Mofaz védelmi miniszter is, aki - mint kiszivárgott - már a tanácskozás előtt rendkívül kemény válaszlépéseket követelt.

A Channel 2 izraeli televíziós állomás jelentése szerint a biztonsági kabinet ülésén három intézkedés lehetősége merült fel: a Gázai övezet elleni légitámadások folytatása, a palesztin aktivisták elleni célzott merényletek felújítása, továbbá egy szárazföldi offenzíva előkészületeinek megkezdése. A televízió szerint döntés még nem született.

A biztonsági kabinet ülésére azt követően került sor, hogy az előző éjszaka folyamán rakétatámadások zúdultak izraeli településekre a Gázai övezet felől. Izrael ezt követően célzott rakétatámadásokkal, légicsapásokkal és csapattelepítéssel torolta meg a területe ellen intézett támadásokat.

Ugyancsak az esti órákban  Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője mérsékletre intette Izraelt a válasz meghatározásában. Egyidejűleg a palesztin autonómiahatóságokat arra szólította fel, hogy haladéktalanul tegyék meg aszükséges lépéseket a biztonság megteremtése és az erőszakos cselekmények beszüntetése érdekében.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.