A szív egy nagy trikolór

Tapadós por borítja a Városház utcát, az aknatetőt lyukacsosra ette a rozsda, hallgat odalent a mély. Rosszkedvűen készül az őszre a város, nem úgy, mint a Szkítia könyvesbolt üde kirakata. Valamikor divatáruüzlet működhetett itt (a múlt is hallgat), erre utal a nagy üvegportál fölött megőrződött régi felirat. Mintha posztszovjet természetgyógyász hirdetné magát: Lavina Szkítia.

Egyébként radikális eklektika uralkodik: Erdélyi Zsuzsanna klasszikus gyűjteményétől Márain át Németh Lászlóig szép, jó és értékes könyvek is kaphatóak, ám silány fércművek tobzódnak körülöttük. Fölöttük a Hadúr matricák Nagy-Magyarországot propagáló sorozata díszeleg, közöttük a magyar történelem bronzba facsart királyai morcoskodnak, festett üvegpohárkészlettel és díszes, veretes tarsolyokkal kiegészítve (az utóbbiak nagyon szépek).

Középütt ragyog az angyalos címeres magyar zászló (nem kevésbé szép). Mindehhez az egyik oldalon egy pergamenutánzaton a Székely-könyörgő, a másikon pedig nagydarab fába vésett Wass Albert-idézet csatlakozik: "Valahol szörnyű vihar lehetett, a viharban egy nemzet elveszett." Lám, milyen súlyos dolog a költészet. Az ajtón külön plakátka hirdeti Jókai Anna műveit, ám ez a figyelmeztetés kevés ahhoz, hogy visszariasszon bennünket a belépéstől. Előttük halomban állnak a nejlonba burkolt Magyar Demokrata feliratú pólók. Hamar feltámad bennünk a gyanú, hogy valójában egy jól működő márkaboltban járunk, ahol a lapot olvasgató honpolgárok kiegészítőket vásárolhatnak a kedvencektől.

Maga a bolt egyébként nem túlzsúfolt: az adekvát zöld padlón rideg, barátságtalan lámpafény csillog, puritán, ám barátságos, mélybarna polcok futnak a falak mentén, s középütt csupán két, székekkel kiegészített asztalka álldogál. Utóbbiakon akciós vagy nagyon kurrens könyvek sorakoznak. Sokat ront az összképen, hogy komoly Bencsik-életmű is tobzódik itt. A polcok könyvkínálatát tematikus jelzések tagolják, a címszavak: életmód, Erdély-Felvidék, vallás, irodalom, politika, történelem, őstörténet. Kétségtelen, hogy a jelen lévő kötetek többsége viszonylag szabadon áttolható egyik kategóriából a másikba, s az is hamar feltűnik, hogy a tematikus elkötelezettség erősen eltompította a minőség iránti igényeket.

Tévedés ne essék: egyáltalán nem gúnyolódni akarunk, s nincsen kedvünk nevetni sem. Nagy és fontos akarat látszódik itt, s elég baj az, hogy egy nemzet hagyományait, őstörténetét és motívumkincsét a néhány figyelemre méltó mű mellett ennyi gagyi, díszbe kötött munka próbálja kisajátítani. Meglehetősen erős egyébként az ezoterikus felhozatal (a vallás címszóhoz sorolva), annál szegényesebb viszont az irodalmi kínálat. A legátfogóbb a politika tematikája. Ide kapunk, oda kapunk, közben a bolt éli a maga életét. Szigorú tekintetű, fehér inges úr álldogál a pult mögött, mellette teltkarcsú, kedves arcú hölgy beszélget a betérő vásárlókkal, még akkor is, ha nem vásárolnak. Egy férfi közli, ő erdélyi származású, s nem érti, a magyar pártok miért bántják egymást. Aztán egy idős hölgy érkezik, aki elmondja, hogy sajnos csupán a rejtvénymellékletet viszi el, mert a nyugdíjából még a megélhetésre se futja. A teltkarcsú hölgy türelmes barátsággal beszélget velük, majd pedig telefonon kutat holmi Wass-kiadás után, s kisvártatva boldogan közli: anyának megvan, két példányban is. Kedélyes és barátságos a hangulat, hazudik, aki mást mond. Elviselhető hangerővel szól a zene, a pult mögötti gyűjtemény valamelyik darabja szól. Mintha csak egy barátságos klubban időznénk, nincsen képmutatás és nincsen tévedés, az jöjjön ide, aki klubtag szeretne lenni. Jönnek is a vásárlók, él az üzlet, örüljünk tehát, hogy létezik. Távozáskor a hölgy kedvesen köszön utánunk.

Csend van, csak odébb, néhány tucat lépésnyire zúg a Kossuth utca benzingőzös förgetege és a ma élő történelem.

A bolt hangulata: a régi boldog gyepűk

A kínálat: találékony

Mintha csak egy barátságos klubban idõznénk, az jöjjön ide, aki klubtag szeretne lenni
Mintha csak egy barátságos klubban idõznénk, az jöjjön ide, aki klubtag szeretne lenni
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.