Az amerikai hatóságok a "legrosszabbra készülnek"

Az Egyesült Államok minden kormányzati szinten "a legrosszabbra készül" a Rita hurrikán támadása kapcsán - jelentette ki csütörtökön George Bush amerikai elnök a védelmi minisztériumban tett látogatásán.

Kérte a Mexikói-öböl partján fekvő, veszélyeztetett térségek lakosait, hogy fogadják meg a hatóságok ajánlását, és húzódjanak  északibb területekre, térjenek ki az újabb hurrikán útjából. A Fehér Ház szóvivője is a Rita hurrikán által fenyegetett  térségek elhagyására ösztökélte a helybeli lakosságot. "A Rita  rendkívül veszélyes elemi csapásnak mutatkozik, a legjobb, ha  mindenki távozik átvonulásának útjából" - mondta Scott McClellan.  Bejelentette egyúttal: a szövetségi kormány újabb katonákat  helyezett készenlétbe, hogy gyors segítséget nyújthassanak az  esetleg szerencsétlenül járó embereknek, illetve részt vehessenek  eltűntek felkutatásában.

Louisiana állam kormányzója is menekülésre szólította fel a Rita  hurrikán által veszélyeztetett part menti térség lakosságát.  Kathleen Blanco hangsúlyozta Baton Rouge-ban, Louisiana állam  székhelyén tartott sajtóértekezletén: nagyon fontos, hogy most  mindenki távozzék a veszélyzónából. Arra utalt ezzel, hogy az előző,  Katrina nevű hurrikán elől nem mindenki menekült el New Orleansból,  ami sokaknak életébe került, mások számára pedig sok-sok szenvedés  forrásává vált.

Hangsúlyozta, hogy nagyon súlyos következményekkel kell számolni  a Rita átvonulása kapcsán. Nagyon fontosnak nevezte, hogy Louisiana veszélyeztetett parti térségének lakosai ne nyugat, hanem észak felé  meneküljenek, mert a forgószél várhatólag a nyugatra eső Texas felé  halad majd tovább.

Az ötös erősségű Rita hurrikán jelenleg a Mexikói-öböl felett  halad, de nagy sebességgel közelít az Egyesült Államok délkeleti  partjai felé, s az előrejelzések szerint szombat reggel éri el az  ország területét. Az ötös a legmagasabb fokozat a hurrikánok  erejének mérésére használt Saffir-Simpson skálán. A hurrikán  jelenlegi átlagos szélsebessége 280 kilométer óránként, egyes  széllökések sebessége azonban eléri az óránkénti 345 kilométert is.  Meteorológusok szerint lehetséges, hogy a Rita a valaha mért  legerősebb hurrikánná fejlődhet, mire eléri az amerikai partokat. 

Alig egy hónappal korábban a négyes erősségű Katrina hurrikán  pusztított Louisianában, nagyrészt tönkretéve New Orleanst, és több  mint ezer ember halálát okozta három déli államban, Louisianában,  Alabamában és Mississippiben.

A texasi partok felé közeledő Rita hurrikán miatt megerősített  ügyeletet tart a washingtoni magyar nagykövetség, amely éjjel-nappal  és a hétvégén is hívható a 202-362-67-30, illetve a 202-460-37-11-es  számon.

A magyarok hagyják el a térséget

Simonyi András nagykövet az MTI-nek elmondta: a követség arra  kér minden magyart, aki a veszélyeztetett térségben tartózkodik, hogy távozzon. Közölte, hogy a houstoni tiszteletbeli konzulátus két-három napig nem fog működni az áramhiány miatt. Kijelentette: ha bárkinek bármilyen gondja van okmányokkal, a hazatéréssel kapcsolatban, jelentkezzen a követségen és soron kívül,  bürokráciamentesen intézkednek az ügyükben.

A nagykövet elmondta, hogy rengetegen kerekedtek fel a veszélyeztetett térségből. A Houston-Dallas utat a szokásos 4 óra  helyett 20 óra lehet megtenni, a houstoni repülőtérre a szokásos fél  óra helyett 6 óra alatt lehet kijutni. Simonyi András, aki nemrég Texasban járt, megerősítette, hogy a  Rita 5-ös erősségű az előrejelzések szerint, s a houstoni hatóságok  jobban felkészültek a rendkívüli helyzetre, mint annak idején a Katrina hurrikán előtt a louisianai hatóságok.

Újabb olajfinomítókat veszélyeztet a Rita hurrikán

Emelkedett a kőolaj ára csütörtökön késő délután Londonban és New Yorkban amiatt, hogy a Rita névre keresztelt  hurrikán közeledte és az előző, Katrina forgószél miatt a napi 17,1  millió hordó amerikai olajfeldolgozói kapacitás több mint 20 százaléka áll.

A legmagasabb fokozatú, 5-ös erősségű forgószél a szakértők előrejelzése szerint pénteken este, vagy szombaton reggel éri el a Mexikói-öböl felől a Texas állambeli Houstont.

Amennyiben az előre jelzett útvonaltól északabbra tér el, akkor a Texas állambeli  Beaumont és Port Arthur olajfinomítóit, ha délebbre vonul, akkor Corpus Christi olajfinomítóit veszélyezteti.

Borúlátó előrejelzések szerint a Rita hurrikán mintegy 18 texasi olajfinomítót érinthet, amelyek együttes kapacitása napi közel 4 millió hordó. A térségben már 10 olajfinomítót bezártak, közük az Exxon Mobil Baytown-i létesítményét, amely az egyik legnagyobb az  Egyesült Államokban, miközben három finomító működését részlegesen felfüggesztették.

Az előző, Katrina hurrikán miatt Louisiana és Mississippi államokban négy olajfinomító még nem állt munkába. A Katrina után még nem újraindított, illetve a Rita miatt már teljesen, vagy részlegesen leállított olajfinomítói kapacitás közel 21 százaléka a teljes amerikainak.

Röviddel 18 óra előtt a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai  könnyűolajfajta novemberi jegyzése 58 cent emelkedéssel 67,38  dolláron állt. A WTI ára augusztus 30-án 70,85 dolláros rekordszinten is volt. A londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) az északi-tengeri Brent novemberi jegyzés 55 centtel 65,28 dollárra nőtt.

Németországban kezdetét vette a benzinkúti árak emelkedése a Rita hurrikán fenyegetése miatt. A Total olajtársaság 3 eurócenttel, azaz 7,50 forintnak megfelelő összeggel emelte csütörtökön minden üzemanyagának literenkénti árát a rotterdami olajpiaci jegyzések  emelkedésére hivatkozva. Ez utóbbiak a Total közlése szerint a Rita  hurrikán miatt drágulnak.

A szuperbenzin literje a németországi Total-kutaknál 1,37 euróra, a dízelé 1,16 euróra drágult és a jelentések szerint a többi olajtársaság hamarosan követi a Total lépését.
Az ólmozatlan benzin határidős ára a New York-i árupiacon csütörtökön délutánra 3,9 százalékkal drágult, míg a nyersolajár jegyzésének emelkedése 2 százalék közelében volt. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.