Az MKP már nem sürgeti a választásokat

A szlovák kormánykoalíción belüli békesség érdekében letett az idő előtti választásokat sürgető szándékáról a Magyar Koalíció Pártja (MKP) - határozott csütörtökön a párt elnöksége.

Az MKP a múlt héten, az ellenzéki obstrukció miatt tíz napon át határozatképtelenségre ítélt törvényhozásban kialakult válsághelyzet miatt döntött úgy, hogy koalíciós partneréhez, a szlovák Kereszténydemokrata Mozgalomhoz (KDH) és az ellenzéki Smer (Irány) - Szociáldemokráciához hasonlóan idő előtti választásokat kezdett sürgetni. Az MKP ekkor bejelentette: maga készíti elő a kormány megbízatási idejének lejárta előtt fél évvel megtartható idő előtti választást előkészítő törvénytervezetet.

Ellenkező véleményt képviselt és képvisel azóta is Mikulás Dzurinda kormányfő és pártja, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ), valamint a koalícióból kizárt és pártszakadáson átesett Új Polgári Szövetség (ANO) kormányhű csoportja, a Lubomír Lintner nevével jegyzett platform.

Miután szerdán a független képviselőkkel folytatott hosszas tárgyalások révén - a szükségesnél eggyel több, hetvenhét támogató szavazattal - sikerült határozatképessé tenni a törvényhozást, valószínűnek látszott, hogy az MKP eláll az idő előtti választásokkal kapcsolatos szándékától.

A párt elnöksége csütörtökön rövid tanácskozás után ennek megfelelően döntött. Bugár Béla, az MKP elnöke ezt azzal indokolta, hogy a két másik koalíciós partner idő előtti választást elvető álláspontja miatt az MKP törvénytervezete a parlamentben nem kapna elegendő szavazatot. Az MKP a továbbiakban is a legjobb megoldásnak tartja az idő előtti választást, de tiszteletben tartja két koalíciós partner véleményét, és nem szeretné mélypontra vinni a koalíción belüli viszonyokat.

Elemzők és csütörtökön megjelent lapvélemények szerint a válságállapot a parlament határozatképességével nem oldódott meg véglegesen: az idő előtti választások kényszere csupán elodázódott.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.