Borzalmas a helyzet a francia börtönökben

Lesújtó képet mutatnak a szabadságuktól megfosztott emberek megőrzésére szolgáló francia közintézmények (pszichiátriai intézetek, börtönök, kitoloncolásra várók megőrző helyei) Alvaro Gil-Robles, az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerint, aki 32 európai országban végzett tanulmányútja utolsó állomásaként csütörtökön fejezte be kéthetes franciaországi látogatását.

A Libération című napilapnak adott interjúban Gil-Robles megrökönyödésének adott hangot a franciaországi börtönök állapota miatt. Véleménye szerint több milliárd euróval sem lehet segíteni például a marseille-i fegyházon, ahol egy régi épületbe vannak beszorítva az elítéltek, akik között feltűnően sok a pszichiátriai  problémákkal küzdő betegek aránya. Sem a személyzet, sem a körülmények nem alkalmasak arra a bánásmódra, amelyhez ezeknek az elítélteknek joga lenne. A európai biztos szerint ilyen körülmények között érthető, hogy ezek az emberek a társadalom iránt érzett gyűlölettel szabadulnak. "Mindannyiunk érdeke, hogy a börtönök lehetővé tegyék a társadalomba való visszailleszkedést. A biztonság nemcsak a büntetést, hanem a tiszteletet és a szolidaritást is jelenti" - hívja fel a figyelmet a megfigyelő.

A francia igazságügyi minisztérium levegőtlen pincéjében a külföldiek fogvatartására kialakított központról Gil-Robles elmondta, hogy csak Moldáviában látott ennél szörnyűbb helyet, amiért állítása szerint még a francia köztisztviselők is szégyellik magukat, s amelynek azonnali bezárását követeli. A rendőrségi épületek is elöregedettek, de felháborító, hogy az őrizetes matrac nélkül a földön kénytelen aludni - fűzte hozzá.

A párizsi repülőtéren a menekültjogot kérők várakozási zónáját a Vöröskereszt nemrégiben rendbe hozatta. Viszont a kérelmet alig öt nap alatt kell a menekülteknek franciául megfogalmazniuk, s csak keveseknek telik tolmácsra. Az európai megfigyelő szerint ez a gyorsított eljárás elfogadhatatlan.

Ezzel szemben pozitívnak értékelte Gil-Robles a hatóságok viselkedését. A bírók őszintén és realista módon kifejtették, hogy aggasztó a büntető eljárások folyamatos változtatása. A kiskorú bűnözőkkel foglalkozó intézmények és nevelők, valamint a bevándorlókat, a bántalmazott nőket és a problémás gyerekeket segítő nagyszámú egyesületek példamutató munkát végeznek Franciaországban a minimális állami támogatás ellenére.

Több miniszterrel lezajlott találkozójáról pozitív benyomásokkal távozott az európai biztos. Sajnálta viszont, hogy Nicolas Sarkozy belügyminiszter nem volt hajlandó őt fogadni. Az emberi jogok biztosának novemberre elkészülő ajánlásairól az Európa Tanács a közeljövőben rendez nyilvános vitát, majd a jelentést valamennyi európai ország parlamentje megkapja.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.