Dongó kilenctől harmincig

Hollywoodban ugyan nagy divat a sportfilm, a hazai játékfilmalkotók - kivéve a dokumentumfilmeseket - nem nagyon érdeklődnek a téma iránt.

A legtöbb ilyen mű az ötvenes években készült, amikor e tárgykörben is megkívánták a mozgóképes szocialista propagandát.

A zsáner egyik legismertebb darabja Keleti Márton 1951-ben készült Civil a pályán című vígjátéka, Szusza Ferenc szereplésével. Nem ő volt az egyetlen focista, akinek a népszerűségét kamatoztatták a filmesek. Puskás Ferenc a Csodacsatár (1956) sztárját alakítja, amelyet szintén Keleti Márton jegyez.

Drámaibb hangvételben, de szintén a foci körül forog Fábri Zoltán 1961-es Két félidő a pokolban című munkája. Az ukrajnai különleges munkaszázadban történteket az egykori híres labdarúgó Ónódi II. (Sinkovits Imre) szemszögéből ismerjük meg. Egy nap megbízzák, állítson öszsze futballcsapatot a magyarokból, akik a német utászokkal játszanak majd a Führer születésnapjának tiszteletére. A meccset a foglyok nyerik, de a csapatot a pályán legéppuskázzák. Nem így végződik viszont az ebből készült amerikai remake, a Pelé közreműködésével forgatott Menekülés a győzelembe, amely a tengerentúli dramaturgiára jellemző módon happy enddel végződik.

Bár odaát nagy keletje van a bokszfilmeknek - Dühöngő bika, Rocky, Millió dolláros bébi - hazánkban csak egy jelentős készült, 1957-ben a Nehéz kesztyűk, amelyben Papp László kapott szerepet.

A több évtizede tartó csendet Hajdu Szabolcs készül megtörni Fehér tenyér című munkájával, amelynek alapötletét öccse, a hivatásos tornász, Hajdu Zoltán Miklós adta. Egy fiatal tehetség, Dongó pályafutását követhetjük nyomon kilenctől harmincéves koráig. A karriertörténet végpontján a felnőtt Dongót maga Hajdu Zoltán Miklós, a karakter mintaadója játssza. A valós világ és a fikció kapcsolatát erősítendő a mű másik főszereplője Kyle Shewfelt kanadai tornász olimpiai bajnok, aki a filmen is és az életben is tanítványa Hajdu Zoltánnak. Mellettük olyan klasszisok vállaltak feladatot, mint a román Marius Urzica, Marian Dragulescu (aki két aranyérmet is nyert a 2002-es vb-n), a szlovák Piasecky vagy a magyar válogatott több tagja, például az éppen legutóbbi debreceni Eb-n első Berki Krisztián. Az egyik véreskezű edző szerepét pedig az ismert román színész, Gheorge Dinica alakítja. A Fehér tenyér a jövő évi filmszemlén debütál majd.

Több évtized után újra magyar sportfilmet forgatnak
Több évtized után újra magyar sportfilmet forgatnak
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.