Pénz nélkül sportolni is nehéz

Többet mozognak ma a fiatalok, mint öt évvel ezelőtt - ez derül ki az Ifjúság 2004 című kutatásból.

Tavaly a 15-29 éves fiatalok 41 százaléka mondta azt, hogy rendszeresen sportol szabadidejében, a 2000-es vizsgálat során ez az arány még csak 33 százalék volt. A sportosabb életmód korcsoporttól, nemtől és lakóhelytől függetlenül is kimutatható.

A vizsgálat szerint a sportolási tevékenységekben is megjelennek a divatirányzatok, bár a labdarúgás még mindig a legelterjedtebbek közé tartozik a maga 23 százalékával. Persze inkább a férfiak körében dívik a foci (37 százalék), a nők csak három százaléka rugdossa szabadidejében a labdát. Ők ugyanis inkább az aerobikra esküsznek (15 százalék), de népszerű körükben a kerékpározás (14 százalék) és a kocogás is (13 százalék). Emellett kedvelik a tornát (11 százalék) és az úszást is (6 százalék). A férfiak hasonlóképp szeretik a biciklizést (12 százalék) és a kocogást (7 százalék), emellett a kondizást és a testépítést is (6-6 százalék).

A vizsgálatból az is kiderült, hogy a nők, a falusiak, az idősebbek, a gyermekesek és a házasok változatlanul a kevésbé mozgékony csoportok közé tartoznak. Mint öt évvel ezelőtt, most is a férfiak sportolnak többet: 48 százalékuk edzi rendszeresen a testét, a nőknek viszont csak 34 százaléka. A felmérés szerint a fővárosiak a legmozgékonyabbak: a Budapesten élők fele sportol, a többi városlakó 40 százaléka mozog rendszeresen, a falusi fiataloknak viszont csak a 38 százaléka edz.

A már dolgozó fiatalok kevesebbet mozognak, mint a diákok. Az egyetemisták 60 százaléka sportol szabadidejében, a főiskolásoknak pedig 52 százaléka, a munkavállaló fiataloknak viszont csak 38 százaléka. A nem sportoló fiatalok döntően az időhiányra hivatkoztak". Ötödüknek kedve sincs hozzá, nyolc százalékuk pedig nem is tartja fontosnak a testmozgást, körülbelül ennyinek "energiája nem jut rá". Elsősorban a községekben azonban arról is beszámoltak, hogy nincs is lehetőség a sportra.

A vizsgálat rámutatott arra is, hogy a gyesen, gyeden lévő kismamák sem foglalkoznak túl sokat testük edzésével: mindössze 16 százalékuk végez rendszeresen testmozgást. Ennek oka az ő esetükben is egyrészt az, hogy korlátozottak a sportolási lehetőségeik, és hogy a fiatal anyukáknak nincsen erre sem szabadidejük, sem pénzük.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.