Program állásszerzésre

Speciális munkaerő-kölcsönzési programot indít várhatóan még az idén a zalaegerszegi önkormányzat. A város állja majd az önkormányzat közhasznú társasága által kikölcsönzött dolgozók bér- és járulékköltségének 35 százalékát.

Zala megyében, s ezen belül a megyeszékhelyen is erőteljesen nőtt az elmúlt években a munkanélküliek száma. Zalaegerszegen és a vonzáskörzetében lévő 78 településen 2001-ben még csak 2596 volt a regisztrált munkanélküliek száma, ma viszont már 4348-an nem találnak munkát. A megyeszékhelyen jelenleg 2300 embernek nincs állása. A zalaegerszegi önkormányzat ezért most egy új, saját költségvetéséből finanszírozott programmal próbálja élénkíteni a helyi munkaerőpiacot.

Aladi Gusztáv, az önkormányzati tulajdonban lévő Kontakt Humán Szolgáltató Kht. ügyvezető igazgatója elmondta: a kht. alkalmazza majd a munkavállalókat, akik kölcsönadási szerződés alapján dolgoznak a társasággal szerződő vállalkozásoknál. A program újszerűsége abban áll, hogy a kht.-val szerződő vállalkozásoknak kikölcsönzött dolgozók bér- és járulékköltségének 35 százalékát átvállalja a város. Az ügyvezető kitért arra is: a szakmánkénti országos átlagbér körülbelül 90 százalékáért alkalmazzák majd a dolgozókat, akiket legfeljebb nyolc hónapra kölcsönözhetnek kedvezményesen a vállalkozások.

Az ügyvezető elmondta: ha a város közgyűlése októberi ülésén jóváhagyja a programot, akkor már az idén elkezdhetik a támogatott munkaerő-kölcsönzést. Hozzátette: a tervek szerint ebben az évben 8, jövőre pedig 30 millió forintot fordíthatnak a program keretében a bér- és járulékátvállalásra. Az igazgató közölte, hogy a megkérdezett mintegy hatezer vállalkozás viszszajelzései és a várható önkormányzati támogatás alapján évente körülbelül 70-80 embert juttathatnak munkához. Várakozásaik szerint főként szakmunkásoknak és segédmunkásoknak sikerül majd állást szerezni.

Nemcsak Zalaegerszegen és térségében, hanem az egész megyében jelentősen nőtt a munkanélküliek száma az elmúlt években. A Zala Megyei Munkaügyi Központ legfrissebb jelentése szerint 2004 augusztusa és a múlt hónap között a regisztrált munkanélküliek száma 38,3 százalékkal - 9142-ről 12 641-re - nőtt. Különösen sokat romlottak az elhelyezkedési esélyei a pályakezdőknek és a 25 évnél fiatalabbaknak.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.