"Egyhavi" esélyegyenlőség

Közérdeklődésre számot tartó programsorozatot rendeznek szeptemberben Székesfehérváron: az Esélyegyenlőség Hónapja a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem kampányakciója.

- Az idén második alkalommal szervezte meg a székesfehérvári Esélyek Háza az úgynevezett Esélyegyenlőség Hónapja rendezvénysorozatot, amelynek minden egyes eseménye az egészséges és a fogyatékkal élő emberek közötti viszony javítását célozza, valamint felhívja a figyelmet a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem fontosságára - nyilatkozta Márton Zoltán, az intézmény igazgatója, aki hozzátette, egy-egy program önmagában kevésbé lenne hatásos, mint egy koncentrált kampány.

A székesfehérvári Esélyek Háza - amely tavaly az országos esélyegyenlőségi hálózat részeként jött létre - elsősorban érdekvédelmi munkával foglalkozik, azaz igyekszik segíteni minden olyan hátrányos helyzetben lévő embernek, akik bármilyen problémájukkal a hivatalhoz fordulnak. A vízivárosi lakótelepi iskolában kialakított irodákat a város önkormányzata térítésmentesen adta át használatra az intézménynek, a működtetés költségeit viszont teljes egészében az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium fedezi.

Márton Zoltántól megtudtuk: a jelentősebb programok megszervezéséhez segítséget kapnak a fogyatékosok érdekeit képviselő civil szervezetektől, amelyek a speciális rendezvényeikhez pályázati pénzt szerezhetnek. Az esélyegyenlőségi hónap programjai között több olyan is akad, amelyek országosan is újdonságnak számítanak.

- Ilyenek például az úgynevezett Esélyórák, amikor is a nyilvánosságot felvállaló fogyatékkal élő emberek - vakok, siketek és mozgáskorlátozottak - ellátogatnak egy-egy általános iskolába, ahol rendhagyó osztályfőnöki órák keretében beszélnek a másság sajátos problémáiról és válaszolnak a diákok kérdéseire - mondja Márton Zoltán. - Tapasztalatból mondom, hogy ilyenkor nincsenek tabuk, a résztvevők a kényes kérdésekre is igyekeznek őszinte válaszokat adni. Az Esélyórákon a diákok megismerkedhetnek a kerekes szék használatával, a vakvezető kutyák feladataival, a siketek jelrendszerével, vagy éppen a Braille-írással.

A rendezvénysorozat kiemelkedő eseménye az úgynevezett esélyegyenlőségi nap, amelyen a sérült és az egészséges emberek közös programokon - kézműves foglalkozásokon, sportversenyeken, közbiztonsági bemutatókon - ismerkedhetnek meg, illetve találkozhatnak egymással. A Para-aktív Napon viszont kifejezetten a mozgássérülteket szeretnék kimozdítani otthonaikból, míg egy másik rendezvényen kerekes székes tollaslabda-, valamint csörgőlabda-bemutatóval várják az érdeklődőket.

Márton Zoltán hangsúlyozta: az esélyegyenlőségi hónap nem csak a fogyatékkal élőkről szó, így például gyermekruhaosztást is szerveznek a rászorulók részére, ezenkívül megrendezik egy székesfehérvári lakótelepi (a vízivárosi) és egy falusi (a pátkai) általános iskola közös sportnapját, amelytől azt várják, hogy az egymástól térben alig néhány kilométerre, ám életmódjukban, lehetőségeikben annál jóval távolabb élő gyerekek megismerhessék egymás gondjait, problémáit, örömeit. Az Esélyegyenlőség Hónapját szeptember 28-án egy nagyszabású szakmai konferencia zárja le.

A hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem fontosságát hangsúlyozzák
A hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem fontosságát hangsúlyozzák
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.