Magyar egészségügyi reformot sürget az IMF

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) világgazdasági jelentésében Magyarországnak a nyugdíj-, az egészségügyi rendszer és az oktatás reformját javasolja. A valutaalap delegációja Budapesten járt, ezzel egy időben politikusi nyilatkozatok jelentek meg az egészségügyi privatizációról, a Fidesz szakpolitikusa szerint már zajlik, az MSZP képviselője szerint nem.

Az IMF fél éves világgazdasági jelentésében megállapítja, hogy a közép-európai országokban a gazdasági növekedés robosztus marad, de lassul a múlt év közepe óta, aminek az okai: a lassúbb nyugat-európai növekedés exportot érintő hatása, a regionális valuták felértékelődése és a hazai keresletnek az uniós tagságot követő gyors emelkedése után bekövetkezett lassulása.

A nemzetközi pénzügyi szervezet szerint a magyar államháztartás hiányát tartósan csökkenteni kell, ennek érdekében szükségesnek tartja a kiadási oldal reformját a nyugdíj-, az egészségügyi rendszerben és az oktatás terén. A gazdaság növekedési potenciáljának javítása szempontjából fontosnak tartja az IMF azt is, hogy a munkerőpiac rugalmasabbá váljék és hogy átfogó adóreform történjék, olyan, amely alacsonyabb adókulcsokra épül, egyben szélesebbé teszi az adózók körét - olvasható az IMF-jelentés magyar gazdaságról szóló részében.

Az IMF-delegáció Budapesten a költségvetési politikát bírálja

A Nemzetközi Valutaalap Magyarországon tartózkodó delegációja közleményt adott ki, eszerint az állami kiadások nagymértékű csökkentése szükséges, hogy így megteremtsék a tervezett adócsökkentés feltételeit. Az IMF szorgalmazza a költségvetési fegyelem javítását, a nagyobb átláthatóságot és elszámoltathatóságot.

A Budapesten tartózkodó szakértők szerint most megfelelő lenne a pillanat a lebegő árfolyam rendszerre való áttérés megfontolására - olvasható az IMF közleményében.

A Pénzügyminisztérium ugyancsak kiadott egy közleményt, eszerint a kormány nem változtat a jelenlegi árfolyamrezsimen, mivel a megváltoztatása már önmagában is komoly kockázatot jelent, és egy új rezsim iránti bizalom megszerzése hosszabb időt vesz igénybe.

A Fidesz tiltakozik kórházak tervezett privatizációja ellen

Önkormányzatok kormányzati befolyásra országszerte kórházak privatizációját készítik elő - közölte a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa sajtótájékoztatóján. Kökény Mihály (MSZP) cáfolta az értesülést.

Olyan kórházak magánosítását készítik elő, amelyek nemrég hatalmas fejlődésen mentek keresztül, és komoly tartalékokkal rendelkeznek - mutatott rá Mikola István, aki úgy vélte, hogy az egészségügyi ellátás biztonságát, a szolgáltatásokhoz történő hozzáférést veszélyeztető folyamatok indultak el, s ezt meg kell akadályozni.

Az Orbán-kormány egészségügyi minisztere kitért arra, hogy a privatizációra kiszemeltek közé tartozik az egymilliárd forintos tartalékkal rendelkező szombathelyi megyei kórház, a székesfehérvári kórház, amely az egyik legnagyobb az országban, a "Fidesz-kormány által felújított" nagykanizsai kórház, a pécsi nagykórház, valamint a veszprémi kórház is.

"A jelenlegi egészségügyi miniszter Veszprémbe igyekszik: már készíti magának a terepet, óriási beruházásokat csoportosítanak oda, a miniszter a visszavonulását készíti elő" - mondta Rácz Jenőről. Mikola szerint a kórházak privatizációja mögött ugyanaz a magántársaság áll, nagy befolyású döntéshozókkal a cég tulajdonosi körében. Neveket nem említett, de utalt arra, hogy a sajtó már beszámolt erről.

Mint elhangzott, a Fidesz rendkívül károsnak tartja a harminc ÁNTSZ-laboratórium napirenden lévő privatizációját, és mindent megtesz a megakadályozására. A Fidesz szerint nem állt le az országos hatáskörű intézetek szétverésére irányuló törekvés, az Országos Onkológiai Intézet és az Országos Idegsebészeti Intézet kivitele az országos intézeti körből.

Kökény Mihály, az MSZP országgyűlési képviselője, volt egészségügyi miniszter erre reagált: szerinte Mikola összeesküvés-elméletnek a rabja, ugyanis szó nincs arról, hogy bárki is országos kórházmagánosításra készülne, de a helyi önkormányzatok egyes helyeken gondolkodnak fejlesztési célú tőkebevonáson. Ez nem azt jelenti, hogy bárki kórházat akar eladni. Kökény szerint eddig egyik önkormányzat sem bánta meg, hogy magánkézbe adta a menedzsmentet.

Kökény személyeskedésnek tartotta Mikola István Rácz Jenő egészségügyi miniszterre vonatkozó kijelentését.

Közölte: szó nincs arról, hogy akár az onkológiai vagy az idegsebészeti intézet magánkézbe kerülne.

Az ÁNTSZ-laboratóriumokkal kapcsolatban azt mondta: tavaly sor került a hatósági és a vállalkozói tevékenység szétválasztására. Hozzáfűzte: a vállalkozói tevékenységet egy kht. látja el, és abban semmiféle eretnekség nincs, hogy ezt a céget nyilvános és korrekt feltételek mellett eladják.

(Forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.