5 százalékos hiányt vár 2005-re a GKI

A GKI Gazdaságkutató Rt. legfrissebb előrejelzése szerint a 2005. évi államháztartási hiány a GDP 5 százaléka körül lesz az EU módszertana alapján, figyelembe véve azt is, hogy az ESA-deficit számításánál az autópálya eladásból származó összegeket nem lehet beszámítani - ismertette Vértes András, az Rt. elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A GKI az idei évi GDP növekedési várakozását 3,9 százalékra emelte a korábbi 3,5 százalékos prognózisról. A kutatóintézet  2006-ra szerény gyorsulással, 4,1 százalékos GDP növekedéssel számol.

A kutatóintézet legfrissebb prognózisa arra figyelmeztet, hogy az elkövetkező 10 hónapban a hatósági árakban várhatóan megjelenik a világpiaci árak emelkedésének érvényesítése. Várakozásuk szerint a gázárak 15-20 százalékkal, a távfűtés díja 10 százalékot  megközelítően nőhet, a villamosenergia-ár pedig néhány százalékkal emelkedhet.

Az áfacsökkentés nyomán azonban jövő tavasszal még így is 2  százalék alá mehet a fogyasztói árindex, ami azonban az év második felében ismét 2,5-3 százalék közé emelkedhet. A GKI 2006. év végére  2-2,3 százalékos inflációt prognosztizál az idén pedig 3,8 százalékos árnövekedést vár. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.