Magyarország idén túlteljesíthet zöldenergia-termelésben

Az olaj várhatóan tartósan magas ára miatt Magyarország túlteljesítheti a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos európai uniós elvárásokat - mondta Gombos András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára egy keddi konferencián, Budapesten.

Az államtitkár közölte, hogy már nem csak az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását korlátozó Kiotói egyezmény és az állami támogatás teszi nyereségessé a zöldenergiát. Az egyre növekvő energiaárak tovább gyorsítják az alternatív energiaforrások terjedését - tette hozzá.

Gombos András hangoztatta: a "megújulókból" megtermelt zöldáram jelenlegi 2,2 százalékos aránya 5-5,5 százalékra is nőhet a villamosenergia-felhasználáson belül 2010-ig. A teljes energiafelhasználáson belül 10-12 százalékra emelkedhet a jelenlegi 3,6 százalékos arány.

Utalt arra, az ország az EU felé azt vállalta, hogy a zöldáram arányát 3,6 százalékra növeli 2010-ig. A teljes energiafelhasználáson belül a jelenlegi arány megduplázása a cél.

Az államtitkár szerint főként a biomassza és a biomassza alapú üzemanyagok felfutásával nő majd az alternatív energiaforrások felhasználáson belüli aránya, de jelentős potenciál rejlik a geotermális energiában is. A napenergia elsősorban nem fosszilis energiahordozók kiváltására szolgálhat, hanem napsütés esetén kiegészítő  energiaforrásként - jegyezte meg Gombos András.

Bohoczky Ferenc, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium főtanácsosa előadásában elmondta, hogy Magyarországon tavaly 911,2  gigawattóra zöldáramot termeltek alternatív energiaforrásokkal, ebből csupán 0,1 százalékot napelemekkel.

Utalt arra, hogy a szeptember elsejétől hatályos új villamosenergia-törvény már nem tartalmaz minimumkövetelményt a megtermelt áram mennyiségére vonatkozóan. Így a napelemmel termelt áram is jogosulttá vált a kötelező átvételi árra, aminek hiánya volt eddig a legnagyobb fékező tényező.

A széliparnak kell rugalmassá tennie a hálózatot

A szélenergetikai befektetőknek és kereskedőknek kell tenniük azért, hogy rugalmasabbá váljon a magyar villamosenergia-rendszer és így jobban elterjedhessen ez a környezetbarát áramtermelési gyakorlat - mondta Tombor Antal, a MAVIR Rt. elnök-vezérigazgatója.

Közölte, hogy a Magyar Villamos Művek Rt.-hez 20 befektető cég adta le eddig igényét szélkerekek építésére összesen 1687 megawatt kapacitásra vonatkozóan. Ezzel szemben a szélenergiából megtermelt áramból a villamosenergia-rendszer jelenleg legfeljebb 200 megawattnyit bír el - tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

Tombor Antal magyarázata szerint ennél nagyabb árammennyiség rendszerirányítási gondokat okozna, mert a szélenergia időjárásfüggő és nehézkes a hiány, illetve a többlet szabályozása.

A rendszer rugalmasabbá tétele, azaz tartalékkapacitás kialakítása nem a MAVIR feladata - hangoztatta az elnök-vezérigazgató, aki szerint mintegy 100 milliárd forintos beruházás nyomán 400-800 megawattnyi szélenergiával megtermelt áramot "lehetne kiszabályozni".
(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.