Szankciókat követelnek a jogvédők Taskent ellen

Megkezdődött Taskentben 15 andizsáni tüntető pere az üzbég legfelsőbb bíróság előtt.

A május 13-i, az üzbég rendőrség és hadsereg által vérbefojtott megmozdulás résztvevőit "terrorizmussal", "illegális fegyverbirtoklással", továbbá civilek, tisztviselők és a rendfenntartó erők tagjainak meggyilkolásával vádolják.

Az összecsapásokban, amelyek szélsőséges iszlám tevékenységge vádolt üzletemberek szabadon bocsátásának követelésével kezdődtek, civil és emberi jogi szervezetek szerint 500 és 1000 közé tehető a halálos áldozatok száma, a hatóságok azonban csak 187-et ismernek el.

Szankciókat követelnek az emberjogi szervezetek Taskent ellen

Szankciókat követeltek kedden a nagy emberi jogi szervezetek Üzbegisztán ellen az andizsáni tüntetők elleni per és a májusi mészárlás körülményeinek eltitkolása miatt. A New York-i központú Human Rights Watch szervezet azt szorgalmazta, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió rendeljen  el fegyverembargót Iszlam Karimov önkényuralmi rendszere ellen, sújtsák beutazási tilalommal a magas rangú üzbég illetékeseket,  továbbá függesszék fel az EU által Taskentnek biztosított  kereskedelmi kedvezményt. Egyúttal felszólították az érintetteket:  gyakoroljanak nyomást az üzbég kormányra, hogy járuljon hozzá a  május 13-i andizsáni vérfürdő körülményeinek nemzetközi kivizsgálására.

A Human Rights Watch arról is beszámolt, hogy az események óta módszeresen üldözik azokat az emberi jogi harcosokat és politikai  aktivistákat, akik megpróbálták nyilvánosságra hozni az Andizsánban történteket. Összesen 11 személyt börtönöztek be közülük, 15-öt  pedig emigrációba kényszerítettek. A szervezet külön megemlítette  Szajdzsahon Zajnabitdinov esetét, akit több mint hat hétig tartottak  május 21-i letartóztatását követően magánzárkában Taskentben, miután külföldi újságíróknak beszámolt a megmozdulás vérbefojtásáról.  Zajnabitdinovot terrorizmus és nyilvános pánikkeltés címén emeltek vádat, ezen az alapon akár halálra ítélhetik. Több korábbi letartóztatott rendszeres bántalmazásokról számolt be, a menekültek otthon maradt családtagjait pedig megtorlással fenyegetik.

A londoni székhelyű Amnesty International szerint a perben megidézett tanúkat megfélemlítették, hogy ne mondhassák el, amit valójában láttak. Megsemmisítettek fontos adatokat és  dokumentumokat, és megakadályozták, hogy nemzetközi szervezetek, újságírók és emberi jogi aktivisták bejussanak Andizsánba. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.