Gyurcsánnyal egyeztetnének az önkormányzatok

Levélben kérik a települési érdekszövetségek a miniszterelnöktől, hogy mielőbb tisztázzák: lesz-e jövőre százmilliárdos elvonás.

Mielőbb egyeztetni szeretnének a kormányfővel az önkormányzati érdekszövetségek. A megbeszélést sürgetővé teszi, hogy a sajtóban félreérthető információk jelentek meg a helyhatóságok jövő évi költségvetési támogatásáról - érvelnek a kormányfőnek címzett levelükben. Az ügy előzménye, hogy Juhász Gábor belügyi politikai államtitkár a múlt héten közölte: az adócsökkentések miatt az önkormányzatok 2006-ban százmilliárddal kevesebb költségvetési támogatásra számíthatnak. Ezért a hét szövetség jelezte a miniszterelnöknek, hogy tárgyalási alapként legfeljebb a zárolásokkal együtt számított idei összeget tudják elfogadni. További elvonásokat csak akkor tartanának elképzelhetőnek, ha az önkormányzatok által ellátott feladatok köre is szűkül.

A hét érdekszövetség vezetői tegnap találkoztak Lamperth Mónika belügyminiszterrel, ám a Juhász által bejelentett százmilliárdos elvonásról érdemben nem esett szó - közölte lapunkkal Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára. - Ennek oka - mondta -, hogy a miniszter költségvetési kérdésekben még nem tárgyalhat. A belügyminiszter megerősítette: mindenképpen érdemi egyeztetést tart szükségesnek, de konkrét számokról még nem kíván beszélni.

A parlament tegnapi ülésén viszont napirend előtti felszólalásában kijelentette: "az önkormányzatok összbevétele 2006-ban el fogja érni a 2005. évit". Azt azonban, hogy ez pontosan mit jelent, kérdésünkre sem kívánta részletezni. Így arról sem bocsátkozott találgatásokba, hogy a helyhatóságok forrásainak szinten tartása csökkenő állami támogatás és növekvő helyi bevételek mellett valósulhat-e meg, vagy a települések a költségvetésből változatlan összeghez jutnak-e. Most az előbbi változat tűnik valószínűbbnek, mert a miniszter - ugyancsak felszólalásában - jelezte, hogy a helyhatóságok jövőre jelentős fizetési kötelezettségektől mentesülnek, hiszen a rendszeres gyermekvédelmi támogatás például beépül a központi büdzsé által fizetendő családi pótlékba, és az áfacsökkentés is kiadáscsökkenést eredményez majd. Mindez azt jelzi: Juhász Gábor tévedett akkor, amikor úgy nyilatkozott: az önkormányzatok százmilliárd forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhatnak jövőre.

A parlamentben az MDF-es Gémesi György - a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke - ezzel kapcsolatban azt mondta: ha Juhász feleslegesen rémisztgetett, a miniszterelnök vonja le a személyi konzekvenciákat. Lamperth erre nem kívánt reagálni.

A miniszter és az érdekszövetségek megbeszélésének témája a kormányfő által korábban a közalkalmazotti béremelések végrehajtásához ígért hárommilliárd forint elosztása volt. Lamperth elmondta, hogy álláspontja szerint az összeg felét a bértömeg arányában kellene szétosztani, a fennmaradó részt pedig a hátrányos helyzetű települések kaphatnák meg. Több érdekszövetség ugyanakkor azt javasolta, hogy a teljes keretet létszámarányosan osszák el, de ebben nem volt teljes az egyetértés, ezért a belügyminiszter mindkét javaslatot a kormány elé terjeszti majd. Egyébként Zongor szerint a hárommilliárd csak csepp a tengerben, mert a települések a 2002-ben végrehajtott ötvenszázalékos fizetésemelés fedezetét már 2003-ban sem kapták meg, s ez a hiány azóta csak halmozódik.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.