Kiosztották a tévés Oscarokat

A Peter Sellers élete és halála című tévémozi az idei Emmy-díj-kiosztó abszolút győztese, három elismerést is bezsebelt - a magyar idő szerint hétfő hajnalban tartott rangos találkozón - a korábban szerzett hathoz. Ez úgy fordulhat elő, hogy a televíziós Oscarnak becézett Emmy-díjakat két fordulóban osztják ki, szeptember 11-én a - széles érdeklődést nem túl vonzó - szakmai elismeréseket, míg a ceremóniához illő, show-műsornak is eladható kategóriák most kerültek sorra.

A neves színész életútját bemutató produkció a hazánkban ismeretlen műfaj, az úgynevezett tévémozi becses darabja: ugyanolyan gondossággal és költségvetéssel készül, mint egy mozi, csak éppenséggel elsősorban televíziós felhasználásra. Utóbbi annyira jól sikerült, hogy még a cannes-i filmfesztiválra is meghívták tavaly. Noha itt nem nyert semmit, de most a Peter Sellerst játszó Geoffrey Rush, a rendező Stephen Hopkins és a két forgatókönyvíró - Christopher Markus és Stephen McFelly - térhetett haza egy-egy Emmyvel.

A díjkiosztó gála másik nagy győztese a hazánkban is játszott Szeretünk Raymond, ez a produkció is három elismeréssel - igaz, nem kizárólag a legfontosabbakkal - lett gazdagabb: a legjobb vígjátékszéria mellett Brad Garrett és Doris Roberts lett a legjobb férfi, illetve női komikus mellékszereplő.

Egy régi ismerős, a hazánkban T. J. Hookerként és az Enterprise űrhajó Kirk kapitányaként is (regényíróként már kevésbé) számon tartott William Shatner lett a legjobb férfi drámai mellékszereplő (Boston Legal). A női kategória győztese a számunkra szinte ismeretlen Blynthe Danner (Huff). A miniszériák, illetve a tévémozik legjobb mellékszereplői a veterán Paul Newman (Empire Falls) és Jane Alexander (Warm Springs) lett.

Végre ismét egy ismerős sorozat: J. J. Abrams, a Lost - Eltűntek - bevezető epizódjáért vihette haza a legjobb dráma rendezéséért járó elismerést. Sőt a produkció megkapta a legjobb drámai szériának járó szobrocskát is. A komédia kategória győztese Charles McDougall lett, a hazánkban sajnos még nem játszott, de például a horvát tévében már nagy sikerrel futó Desperate Housewives (Kétségbeesett háziaszszonyok) szintén bevezető részének rendezéséért.

A legrangosabb színészi elismeréseket Felicity Huffmann (legjobb női komikus főszerep a már említett Desperate Housewives-ban), Patricia Arquette (legjobb női drámai alakítás a Medium című műsorban), Tony Shalhoub (legjobb férfi vígjátékszínész a Monkban) és James Spader (a Boston Legal című széria drámai főszereplője) kapta.

Geoffrey Rush
Geoffrey Rush
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.