Törökország fellélegzett

Fellélegzett a török média Angela Merkel német konzervatív vezető kudarcának hírére, miután a német kereszténydemokratáknak nem sikerült egyértelmű többséget szerezniük a parlamenti választásokon. A CDU ugyanis ellenzi Törökország európai uniós csatlakozását.

"Nem következett be, amitől féltünk" - írta az Aksam hétfői száma. "Sokk Merkelnek" - ez volt az egyik vezető napilap, a Hürriyet címe. "Merkelnek nem vált hasznára törökellenes  álláspontja" - állapította meg a Milliyet, míg a Radikal a "német jobboldali tömb csalódottságát" emelte ki.

A Sabah vezércikkírója arra hívta fel a figyelmet, hogy ha mégis Merkel lenne az új kancellár, akkor sem valószínű, hogy meg tudná akadályozni a tervek szerint október 3-án kezdődő csatlakozási tárgyalásokat az EU és Törökország között, "mert fontosabb kérdésekkel lesz elfoglalva".

Korábban több európai tisztségviselő megerősítette: mindenképpen megkezdik a tárgyalásokat a kitűzött időpontban, függetlenül a német választások kimenetelétől. Ennek ellenére Törökországban aggodalommal figyelik, hogy az unión belül erősödik a szkepticizmus  a szegény, muzulmán országgal szemben, ez pedig lassíthatja a csatlakozási folyamatot. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.