Az ENSZ reformját sürgette az amerikai külügyminiszter

Az ENSZ reformját sürgette, és bírálta Iránt atomprogramja miatt azENSZ-közgyűlésen elhangzott beszédében szombaton Condoleezza Riceamerikai külügyminiszter.

Az amerikai diplomácia vezetője a közgyűlés nyitónapján elhangzott felszólalásában a világszervezet legfontosabb feladatának a szegénység és a terrorizmus elleni harcot nevezte.
"Ahhoz, hogy az ENSZ a XXI. század változásainak motorja lehessen, először önmagát kell megváltoztatnia" - fogalmazott Condoleezza Rice, hangoztatva, hogy a nemzetközi közösség számára a legnagyobb fenyegetést a terrorizmus jelenti. Ezzel összefüggésben egy terrorizmus elleni konvenció elfogadását sürgette.

Alig néhány órával az iráni elnök, Mahmúd Ahmadinezsád tervezett közgyűlési beszéde előtt az amerikai külügyminiszter rendkívül élesen bírálta Teheránt nukleáris programja miatt, és az iráni kormányt ennek beszüntetésére szólította fel. "Amennyiben a diplomáciai lehetőségek kimerülnek, az ENSZ Biztonsági Tanácsát kell bevonni a válság megoldásába" - jelentette ki Rice, aki Iránt "a terrorizmust leginkább támogató országok" között említette, hozzáfűzve, hogy az Egyesült Államok szerint Teherán nukleáris tervei a közel-keleti békével kapcsolatos reményeket is meghiúsíthatják.

Az amerikai külügyminiszter beszédével szinte egy időben az iráni államfő a CNN-nek nyilatkozva teljesen jogszerűnek nevezte országa vitatott atomprogramját, egyúttal javaslatot tett egy az atomfegyverek elterjedését ellenőrző időleges ENSZ-bizottság felállítására.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.