Egy iraki síita imám szerint Abu Muszab az-Zarkávi nem is létezik

Az al-Kaida terrorhálózat iraki vezetője, Abu Muszab az-Zarkávi már rég halott, nevét azonban az amerikaiak felhasználják Irak folytatódó megszállásának igazolására - állítja egy iraki síita hitszónok a Le Monde című francia délutáni lapnak adott, pénteken megjelent interjújában.

Dzsavad al-Háliszi, a bagdadi al-Kázimíja mecset imámja szerint Zarkávi még a háború kezdetekor életét vesztette Irak északi, kurdok lakta részén. Jordániában élő családja még gyászszertartást is rendezett halála miatt. - Abu Muszab az-Zarkávi tehát nem egyéb játékszernél, amelyet az amerikaiak ürügyként használnak fel a megszállás folytatására, arra, hogy ne kelljen kivonulniuk Irakból - mondta a síita egyházi méltóság Párizsban azután, hogy részt vett a Szent Egyed katolikus közösség által szervezett franciaországi vallásközi találkozón.

- Nem hiszem, hogy Zarkávi létezik. Őt csak a megszállók találták ki a nép megosztása céljából - hangoztatta Háliszi, arra reagálva, hogy egy Zarkávinak tulajdonított hangfelvételen a terroristavezér totális háborút hirdetett szerdán a síiták ellen. Szerinte a Zarkávinak tulajdonított legutóbbi felhívás célja arra ösztönözni a síitákat, hogy az amerikaiaktól kérjenek védelmet, ahelyett, hogy az ellenálláshoz csatlakoznának.

(MTI/AFP/EFE)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.