Melyik kávéház a legjobb?

Elindult a Kávéházak Versenye, amely ebben az évben már országos méretű versengést hirdet a kávéházi élet felélesztésének jegyében. Egy évek során kidolgozott értékelő rendszer segítségével a Kávéházak.hu portál szakmai műhelye 2003-ban kiértékelte Budapest több mint 30 kávéházát, majd 2004-ben kiírta az első Kávéházak Versenyét.

Először csak a budapesti kávéházak mérették meg magukat, de a kezdeményezés annyira sikeres lett, hogy idén az egész ország területéről nevezhetnek a kávézók.

Aminek meg kell felelni

Az értékelők a "kávés" gasztronómiai élmény öt legfőbb összetevőjét veszik figyelembe. Elsősorban a térkialakítást és a használt eszközöket mustrálják. Nem mellékes a "személyes varázs" sem - nem mindegy, ki a házigazda és hogyan kínál -, és csak ezután következik az érzékszervi vizsgálat. Az ötödik vizsgált összetevő maga kávéháziság, ami magába foglalja a hangulatot is, ami alapján rangsorolnak. Az élmény közel száz összetevőjét értékelik, és a helyeket a kávéházi tartózkodás jellemző időszakaiban keresik fel. A szakmai látogatók előre megírt forgatókönyvet követnek, az értékelés pedig 20 munkaórát vesz igénybe.

A 2005-ös verseny több ponton eltér az előző évek megmérettetéseitől. A verseny idén országos, a kávéházak meghívás alapján nevezhetnek, a versenyt öt hónapon keresztül offline események, közönségszavazás népszerűsíti.

A nevezés

A helyeket az eddig létrehozott és folyamatosan bővülő kávézó adatbázis alapján Budapestről és a kávéházi élettel rendelkező nagyobb magyar városokból hívják meg. Több mint 20 város meghatározó kávéházainak küldik ki a meghívást.

Az egyes üzletek a megadott kritériumoknak megfelelve, meghívásos alapon nevezhetnek be. Alapvető feltétel, hogy a vendéglátó üzlet utcára nyíljon, és délelőtti nyitással kezdjen. Minimális ételválasztékkal is rendelkezni kell, és legalább 20 ember fogadására kell alkalmasnak lennie az adott kávézónak. Természetesen nem tudnak eltekinteni attól sem, hogy mindenhol legyen mellékhelyiség.

Kísérő események

A Kávéházak Versenyének 2005-ös offline bázisa a budapesti Tranzit Art Café lesz. A kávézó ad otthont annak az októbertől januárig tartó, négyrészes programsorozatnak. A kávés szakemberek és vendéglátók, városvédők és művészek, valamint a mai magyar közélet szereplői hívják meg az értékelőket egy csésze kávé mellett eltöltött kávéházi beszélgetésre, performanszra, előadásra és elmélkedésre.

Október 25.: Mit várjunk el egy kávéháztól ma? Ízekre szedett pesti kávézók, kritika és épületes beszédek, valódi kávék kóstolója.

November 3.: Kávéházi "tárgyaló" - a mai "híresek" mai törzshelyei, kávéházi élménybeszámoló a közélet szereplőitől.

November 22.: Vitaest a budapesti kávéházi életről. Városvezetés és kávéházi kultúra, terjedő kávéházi élet, haldokló utcák - mi az egyén felelőssége és mi a városvezetőké?

December 8.: Kávéházak Versenye 1905 - a múlt kávéházai és fiktív versenyük.

A verseny 2006 januárjáig tart. Ez idő alatt az értékelők folyamatosan úton vannak, felmérik a jelentkező helyeket, és értékelik a versenyre meghívott kávéházakat. A nevezési határidő 2005. október 15., a versenyző kávéházak listáját pedig október 30-ig a Kávéházak.hu és a verseny médiatámogatói teszik közzé.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.