Autómentes napot tartanak Szegeden

Autómentes napot rendeznek szeptember 22-én, Szegeden; a közlekedés- és környezetbarát programot hatodik alkalommal rendezik meg a csongrádi megyeszékhelyen.

Nagy Sándor, a szegedi önkormányzat városfejlesztési alpolgármestere elmondta: a városban ezer lakosra 250 autó jut, amely bár alacsonyabb a szomszédos osztrák átlagnál, növekvő tendenciát mutat. Ez pedig nem csak közlekedési dugókhoz, hanem egyre erősebb környezetszennyezéshez is vezet.

A város a környezetvédőkkel együtt a tömegközlekedésben, illetve a kerékpározásban látja a helyzet megoldását, ehhez azonban át kell szoktatnia a következő generációt az egyébként is egészségesebb utazási formákra.

A program reggel kilenc órakor, a "Munkába, iskolába környezetbarát módon" című szakmai konferenciával indul, ahol értékelik a tavaszi utasszámlálás eredményeit, elemzik a környezeti és életminőségi hatásrendszert, valamint alternatív közlekedési módok fejlesztéséről is beszélgetnek a szakemberek. A jeles napon lezárják a városháza két épülete előtti forgalmat, ahol különböző szabadtéri programok várják a "zöldeket".

A kisebbek aszfaltrajz-versenyen vehetnek részt, szórakoztatásukról a Százszorszép Gyermekház pedagógusai gondoskodnak; a nagyobbak családi totót tölthetnek ki vagy kocsihúzásban mérhetik össze erejüket. Emellett kerékpáros traffipaxos gyorsulási verseny, illetve számos bemutató várja az érdeklődőket.

A Csemete Természet- és Környezetvédő Egyesület, a MÁV Rt., a Szegedi Közlekedési Társaság, a Tisza Volán Rt., valamint a Szepark Kft. napon információs standot állít, emellett levegőtisztasági és zajmérési demonstrációt tartanak és ismertetik a megújuló energiaforrásokat.

A belváros zsúfoltságának enyhítése érdekében ezen a napon az autósok ingyen állhatnak be a városházától alig öt percre lévő Parkolóházba; az érvényes forgalmi engedélyt bemutatók pedig térítésmentesen utazhatnak a helyi közlekedési járműveken az autómentes napon.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.